18.9 C
Amsterdam
donderdag, september 28, 2023

RAPTOP ACADEMY: ZO BEGIN JE MET NETWERKEN

- Advertisement -
- Advertisement -

Zo begin je met netwerken. Als artiest is het heel erg belangrijk om goed te kunnen netwerken. De meeste artiesten loeven dit aspect van de game niet, maar het is noodzakelijk. Het kan namelijk het verschil maken tussen doorbreken of stagneren in je carrière.

Laten we beginnen met het doel van netwerken. Het gaat er namelijk niet om zoveel mogelijk visitekaartjes te verzamelen, maar om relaties op te bouwen met mensen die iets voor jou kunnen betekenen én andersom. Of het nu gaat om potentiële fans, muziekproducers of andere muziekartiesten, labels, media, het draait allemaal om het creëren van waardevolle connecties. Onderstaande tips zijn speciaal bedoeld voor degenen die in deze skill willen groeien. Als je deze tips opvolgt en jezelf blijft ontwikkelen in het netwerken, dan merk je dat er steeds meer deuren voor je opengaan.

Baby steps
Een belangrijke tip voor als je niet zo goed bent in netwerken of praten met mensen, is om te beginnen met kleine stapjes. Je hoeft niet meteen naar een groot netwerkevent te gaan waar je niemand kent. Begin bijvoorbeeld met het bijwonen van lokale optredens en praat daar met andere artiesten. Of vraag eens aan een producer of iemand anders uit de industrie of deze persoon tijd heeft voor een drankje om meer te leren over de industrie.

Presentatie
Een andere tip is om jezelf goed voor te bereiden voordat je gaat netwerken. Dit betekent niet alleen dat je je muziek goed moet kennen, maar ook dat je jezelf goed moet kunnen presenteren. Bedenk van tevoren wie je bent als artiest en wat je uniek maakt (zie ook ons artikel over branding). Op deze manier kun je snel en duidelijk aan anderen uitleggen wat je doet en laat je vanzelf zien waarom ze jou moeten onthouden.

Blijf humble
Een derde tip is om open te staan voor nieuwe connecties en niet te snel te oordelen. Wie weet wat voor waardevolle relaties je kunt opbouwen met mensen die je in eerste instantie misschien niet zo interessant vond. Houd daarom je oren en ogen open en wees bereid om te leren van anderen. Wees humble, niet arrogant. Niemand loevt dat.

Reverse value
Het is heel belangrijk om niet meteen te denken van ‘wat kan deze persoon voor mij doen?’ maar juist andersom. Wees bewust van wat jij te bieden hebt, en luister goed naar degene met wie je praat. Creëer je eigen kansen en mogelijkheden. Zegt diegene bijvoorbeeld dat ze bezig zijn met een project? Bedenk hoe jij eventueel zou kunnen bijdragen. Misschien niet vanuit je eigen expertise, maar wie weet ken jij iemand in jouw omgeving die wel iets voor hen kan betekenen. Ze gaan dit appreciaten. En zo begint het. En héél belangrijk: beëindig een gesprek nooit zonder contactgegevens uit te wisselen. Denk aan visitekaartjes, of gewoon je Instagram of telefoonnummer.

Wees niet bang om jezelf te laten zien. Als artiest ben jij het gezicht van je merk en het is belangrijk dat je jezelf goed neerzet. Dit betekent niet dat je jezelf anders moet voordoen dan je bent, maar wel dat je jezelf met trots presenteert en laat zien waar jij voor staat als artiest.

Het perfecte netwerkevent voor artiesten en professionals in de muziekindustrie is natuurlijk de Golden Lemon Awardsshow. Op laagdrempelige manier kun je tijdens dit event connecten met gelijkgestemden.

Voor sommige mensen is het bovenstaande al een flinke stap. Maar stel je voor dat je ook nog eens bij een event bent waar het niet echt ‘jouw mensen’ zijn. Hoe beweeg je hierin? Houd onze site in de gaten voor follow-up tips.

- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -