17.6 C
Amsterdam
zaterdag, mei 25, 2024

DIT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN VAN INDEPENDENT ZIJN

- Advertisement -
- Advertisement -

We zien het de laatste tijd steeds vaker: artiesten die independent gaan. De laatste die we aan deze lijst kunnen toevoegen is Ashafar. De vloggende rapper verlaat thuisbasis Hella Cash om als indie artiest verder te gaan. Ook queen Yade Lauren verliet Topnotch en eerder maakte Ronnie the GOAT al diezelfde move. Yade pakte stond met haar laatste track ‘In De Nacht’ op nummer 1 in de Dutch charts en staat inmiddels op over de 11 miljoen streams op Spotify! Wat betekent het precies om ‘independent’ te zijn? Waarom kiezen steeds meer artiesten hiervoor? Raptop zet een paar voor- en nadelen voor je op een rij.

De allergrootste voordeel, voordeel numéro uno, is uiteraard: de bag. Als je een opkomend artiest bent, dan moet je sowieso al op je zakken letten, dus is het wel chill als je niet ook nog eens een groot percentage van je royalties moet afstaan aan een label. En met ‘groot’ bedoelen we dat het tot wel 80% kan zijn dat in de handen van je label belandt. Ook omdat je label vaak een gedeelte van je masterrechten bezit. En je masterrechten, bro, zijn een ding. Op een gegeven moment kan dit één van je grootste bronnen aan inkomsten zijn. Dus own je eigen masters en voorkom die hele Taylor Swift-Scooter Braun drama. Eindstand, je bag als indie artist is gewoon groter.

Los daarvan, bepaal je ook zelf je pad als creative. Welke pokoes breng je uit? Maak je een album of een EP? Wat is je next move? Met wie ga je collabben? Allemaal dingen die je zelf onder controle hebt als je independent bent. Als je bij een label zit, kun je niet altijd de move maken die je zou willen zonder hun toestemming. Is niet altijd zo, maar wel iets om rekening mee te houden.

Maar een label draagt ook nog steeds voordelen zich mee. Helemaal grote spelers als Topnotch. Waarom? Zij hebben kapitaal om in je te investeren. Ze kunnen jou die push geven die je als beginnend artiest kan maken. Labels hebben een gigantisch professioneel netwerk en kunnen jou daardoor een platform bieden die je als independent lastiger bereikt. Ze kunnen je linken aan grote namen, dus ook producers en videoclipmakers, merken, media en dat soort dingen en ze bouwen dus zo aan je credibility.

Independent zijn is niet voor iedere artiest weggelegd. Er komt veel bij kijken. Je moet bijvoorbeeld alles zelf financieren. Productiekosten, clipopnames, artwork, promotie. Zijn geen grappen. En zoals Poke al heeft gezegd, heb je een sterk team nodig. Ook belangrijk is dat je zelf ondernemend bent, dus een business mindset hebt als het op je carrière aankomt. Wees betrokken bij de zakelijke kant van je carrière. Dan is het een kwestie van het samenstellen van een bad ass team. Mensen die verstand hebben van management, marketing, netwerken, boekingen en de juridische kant van het artiest zijn bijvoorbeeld. Dit is niet easy, maar ook niet onmogelijk.

Label of independent? Het is voor jezelf om te bepalen wat bij jou past.

- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -