1.6 C
Amsterdam
dinsdag, december 5, 2023

VIDEOCLIP ‘GEEN KNUFFEL NODIG’ VAN RIJNBAART STAAT NU ONLINE

- Advertisement -
- Advertisement -

Het is een uitzonderlijke gave om je gedachten en gevoelens ongefilterd te kunnen vertalen naar tekst en klank. De Nederlandse alleskunner Rijnbaart geeft een kijkje in zijn ziel met de release van zijn nieuwe single ‘geen knuffel nodig’. De bass-heavy piano ballad is ontstaan uit een worsteling met depressie en isolatie. Een muzikaal avontuurlijk, maar bovenal ontwapenend eerlijk verslag van kwetsbaarheid. ‘geen knuffel nodig’ is te beluisteren op de bekende streamingdiensten.

In een tijd waarin velen last hadden van de impact van de pandemie, zette Rijnbaart zijn persoonlijke ontberingen om in muzikale expressie. Hij beschrijft het nummer als iets dat spontaan ontstond tijdens een van zijn moeilijkste momenten:

“Ik schreef het een paar dagen voor m’n verjaardag, 2 januari, midden in de lockdown. Ik zat in een duistere periode: mijn vriendin was bij m’n weg, werk lag op z’n gat, ik moest mijn huis uit en verhuisde naar een oud, donker pand. Daar zat ik, alleen. Ik voelde me geĆÆsoleerd en sloot me steeds verder af van iedereen om me heen. Ik wilde ze niet bezwaren met mijn verdriet. Laat mij maar verdwijnen. Vanuit dat gevoel heb ik het nummer in Ć©Ć©n keer opgenomen.” – Rijnbaart

Met ‘geen knuffel nodig’ toont Rijnbaart niet alleen zijn meest kwetsbare zelf, maar ook zijn muzikale vakmanschap. De sound doet denken aan artiesten als James Blake en Billie Eilish: singer-songwriters met een digitale of hip-hop benadering. Fonds Podiumkunsten zegt het volgende: “De compositie is vindingrijk en getuigt van een eigenzinnige artistieke visie, doordat de stem en akoestische instrumenten elektronisch worden vervormd. Met vuurwerkgeluiden creĆ«ert Rijnbaart een extra laag die de tekst ondersteunt en de aandacht van de luisteraar blijft vasthouden.”

In de bijbehorende videoclip, die vandaag is uitgekomen, zweeft Rijnbaart naakt in de ruimte. Het idee voor de video ontstond tijdens een wandeling in de Ardennen. Zijn gedachte was: “Wat is er meer geĆÆsoleerd dan naakt in de ruimte zweven?”. Wandelend langs de rivier de Ourthe schreef hij het storyboard.

Om de video te realiseren werd Rijnbaart door een gemeenschappelijke vriend in contact gebracht met Bas van Seeters, een lichtkunstenaar voor games. Bas stelde voor zijn lichaam in te scannen en te digitaliseren. Door in een dome met honderden camera’s te stappen, werd er een 3D model gecreĆ«erd dat gebruikt kon worden in de video. Bas benaderde de scĆØnes als levels in een videogame: hij ontwierp ze in een programma om games mee te bouwen. Het resultaat: een museumwaardig stukje kunst waarin elk frame een schilderij op zichzelf is.

Naast de single verwent Rijnbaart zijn fans met het vooruitzicht van een EP. Deze komt uit op 8 december en behandelt thema’s als mentale gezondheid, zelfvernietiging en self-care. Het is duidelijk dat hij met zijn muziek niet alleen zijn moeilijkste gevoelens verwerkt, maar ook anderen inspireert om open te zijn over hun gevoelens en te zoeken naar een lichtpuntje in de duisternis. Zoals hij zelf zegt: “Je hebt zeker wel een knuffel nodig.”

Check de clip hieronder:

- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -