1.8 C
Amsterdam
woensdag, december 6, 2023

THROWBACK TIME: KEN JIJ DEZE TRACKS NOG?

- Advertisement -
- Advertisement -

Even terug naar vroeger. De tijd van Kraantje Pappie, The Opposites, Yellow Claw, Ali B, Yes-R, The Partysquad (zo kunnen we nog wel even doorgaan). Want vroeger was alles beter toch? Of hebben we juist grote stappen gemaakt binnen de scene. Interessante vraag! Daarom gaan we graag met jou even terug met de tijdmachine van Dio en kijken we terug op de heetste tracks van vroegah. 


2012: Een vruchtbaar hiphop jaar


2012 was het jaar van Kraantje Pappie, The Opposites en Yellow Claw. In dat jaar hoorden we niet zoveel van de Jeugd van Tegenwoordig, die in de jaren daarvoor tot een fenomeen waren uitgegroeid. Kraantje, The Opposites en Yellow Claw scoorden hoog op de charts en ook Dio en Hef waren aanwezig op alle grote festivals. We zetten de grootste tracks en albums van die tijd nog even op een rijtje.


Adje – Hele Meneer


Deze track is inmiddels echt wel een klassieker te noemen. Als je een beetje weet hoe je een Nederlandse hiphop fissa moet geven, mag deze track gewoon niet ontbreken. De track was onderdeel van de ‘Hele Meneer’ EP die in 2012 uitkwam. 


The Opposites – Slapeloze Nachten


Legendarisch Duo Willy en Big2 kwamen in dit jaar met de track Slapeloze Nachten. De track kwam in 2012 uit en was deel van hun EP waar featurings op stonden met Adje, Faberyayo en Sjaak. The Opposites brak in 2004 al door in de tijd van Yes R, Brace, Negativ en Lange Frans en Baas B. 


Yellow Claw – Krokobil


Toen we deze track voor het eerst hoorden dachten we vast allemaal hetzelfde: domme tekst toch? Dat is precies wat zo goed werkte voor deze track. Het was een van de grootste clubtracks van het jaar en er was geen ziel die het nummer niet mee kon zingen. Sjaak en Mr. Polska staan ook op deze track en er zijn veel remixes van de track te vinden, onder andere eentje van The Partysquad. 


Hef, The Opposites, Sjaak – Drink Van Me


2012 was zeker het jaar van de gekke beats en clubtracks, zo ook dit pareltje. Onze Heffelini kwam in dat jaar met het album Papierwerk, waar deze track onderdeel van was. Het album kwam uit in november van 2012 en was opvolger van zijn populaire album Hefvermogen uit 2010. 


Mr Polska ft. Ronnie Flex – Soldaatje


Combineer gekke beats en Mr Polska en je hebt eigenlijk hiphopland in 2012 omschreven. Dat is misschien wat overdreven, maar Mr Polska was een grote speler in dit jaar. Hij stond niet voor niets bekend als druktemaker. In 2012 scoorde hij hit na hit en deze track met Ronnie is een van de meest bekende daarvan. Deze track komt van zijn album ‘Waardevolle Gezelligheid’ en heeft inmiddels 11 miljoen views gescoord op YouTube. Aan het begin van dit jaar stond Mr Polska al op nummer 1 van de FunX lijsten met ‘Allermooiste feestje’ waar Ronnie Flex ook al op stond. 


Nino ft. Kempi – Lucifer


Deze track heeft een bijzonder verhaal. In die tijd stond er nog op Twitter (want dat gebruikten we toen allemaal) dat Nino en Kempi gezworen aartsvijanden waren in 2012. De ruzie die ooit ontstaan was werd bijgelegd doordat Kempi met kerst een kaart naar Nino had gestuurd met hem en zijn drie kinderen op de voorkant. Vanaf dat moment was de ruzie direct weer bijgelegd en ontstond deze legendarische track. Deze track was de eerste van Nino’s debuutalbum ‘Stille Water Diepe Gronden’.


Sef – De Wereld In


Toevallig, nog een track met een snelle beat. Deze track was onderdeel van Sef’s album ‘De Leven’ uit 2011. Op dit album stond uiteraard de klassieker: ‘De Leven’ Met deze titeltrack wint hij in november 2011 de State Award in de categorie beste single. En terecht. 


Kraantje Pappie – Wat Nou Als Het Lukt


Deze track stond op het album ‘Crane’ van Kraantje. Dit was het tweede grote album van de artiest en bevatte ook de populaire track ‘Waar Is Kraan?’ uit 2012. In deze track spreekt Kraantje zijn moeder aan en rapt hij over het maken van risicovolle keuzes. Wist je trouwens dat Kraantje Pappie voor zijn muziek carrière heel succesvol was met Judo? Wellicht ging deze track over het maken van de keuze tussen die twee paden.


Fresku ft. Theo Maassen – Hedde Druksop


Fresku stond in deze tijd al bekend als de rapper die vooral geen blad voor zijn mond had. Hij was niet bang om zijn ziel bloot te geven in persoonlijke tracks of om een beetje te focken met de hiphop scene. Deze track was de bevestiging dat hij naast talent ook humor bevatte. Daarnaast sprong ook cabaretier Theo Maassen op deze track. Een bijzonder duo en een bijzondere track.


Gers Pardoel ft. Sef – Bagagedrage


Op 31 december 2011 komt deze track binnen in de top 40. Hiermee heeft Gers drie verschillende tracks in de hitlijsten staan, waaronder Ik Neem Je Mee. Deze track groeit uiteindelijk uit tot de grootste Nederlandstalige hit ooit in de top 40. De single staat maarliefst zes weken bovenaan de charts. Wedden dat jij een van deze tracks nu de rest van de week in je hoofd hebt zitten?


Sjaak – HasselHoff


Deze track was onderdeel van de eerste EP van Sjaak: ‘Strijdersysteem’ waar ook tracks op stonden met Reverse en Sef. In december 2012 werd Sjaak uitgeroepen tot ‘DiXte van de week’ award van FunX met deze track. Het nummer is vooral veel beat en was bedoeld als een opwarmertje voor de EP. De track is geproduceerd door Wantigga en Dennis Brugman.


Soms is het lekker om even terug te kijken naar de muziek van toen. Wie ken je bijvoorbeeld nog van vroeger? Veel artiesten uit die tijd maken nu een comeback, dat is natuurlijk heel dope om te zien. Wil je je geheugen even opfrissen? Check dan onze throwback playlist; een heerlijke mix van de grootste namen van vroeger zoals: THC, Kleine Viezerik, Yes-R, Hef, Kempi en natuurlijk Ali B

Wat is jouw favoriete track van vroeger? Laat het ons weten in de comments! 

Like het, deel het en zoals we altijd zeggen ‘Don’t sleep on this’. 

- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -