16 C
Amsterdam
zaterdag, mei 25, 2024

THROWBACK 2002: DAC, TUIGCOMMISSIE & HELDERHEID

- Advertisement -
- Advertisement -

Veel mensen zeggen dat hiphop in Nederland in 1995 is ontstaan. Volgend jaar is het dus 25 jaar hiphop in Nederland. Samen met jullie gaan wij aftellen tot deze mooie mijlpaal. We tellen af vanaf 1995 tot 2019. Om de week komt er een overzicht van tracks en artiesten die in dat jaar relatief waren. In dit item gaan we het jaar 2002 voor jullie samenvatten. DAC, Tuigcommissie, Helderheid en Raymzter komen in dit item voor.

2002


DE AMERSFOORTSE COÖPERATIE (DAC)We beginnen deze throwback met DAC. Ze brengen in 2002 hun debuutalbum Didactici uit. De groep bestond onder andere uit Vincent Patty, beter bekend onder zijn artiestennaam Jiggy Djé. Men kent hem tegenwoordig ook als eigenaar van platenlabel Noah’s Ark. Tevens is hij nu ook actief als algemeen directeur van top Notch.

Jiggy Djé, Helderheid en DAC

Verder bestond de groep uit Grootmeester Jan, Diggy Dex (Koen Jansen) en Wudstik (Jermain van der Bogt).

Dac, Helderheid en Raymzter


DIDACTICIHun debuutalbum Didactici werd volledig in eigen beheer uitgebracht. Leden van de groep brachten dit album zelf naar verkooppunten door heel het land. Verder werd het via landelijke internetsites gepromoot. Als resultaat hiervan was de CD in korte tijd uitverkocht. Dit was niet het enige succes wat de groep behaalde in het jaar 2002. De groep bereikte ook de finale van “Het Geheim van Utrecht”. De publieksprijs en juryprijs werd er in de finale gewonnen. Hierdoor werd DAC gekwalificeerd voor de Grote Prijs van Nederland. In de finale hiervan won DAC ook de publieksprijs.

Het album bestaat uit 21 tracks met een aantal gastartiesten erop. Je kan het album hieronder beluisteren.RAYMZTER – KUTMAROKKANENIn dit jaar brengt de rapper uit Almere zijn grootste hit ooit. De track heet Kutmarokkanen. Hij schreef dit nummer nadat Rob Oudkerk (voormalig politicus Nederland) een uitspraak deed over Marokkanen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. De track krijg landelijk bekendheid en heel Nederland kent Raymzter nu.HELDERHEID & TUIGCOMMISSIEIn het jaar 2002 maakt Nederland kennis met de Tuigcommissie en voornamelijk Helderheid. Ze brengen in dit jaar hun album Invasie en Helderheid brengt zijn solo album Realiteit. De Tuigcommissie bestond uit vier rappers die voor het eerst te horen waren op het verzamelalbum Alle 13 Dope. Dit album werd gereleased onder de platenlabel Top Notch.


Breyten Muskiet, echte naam van Helderheid, overleed op 25-jarige leeftijd in zijn slaap aan een hartstilstand. Veels te jong en een groot gemis volgens veel grote spelers in the game. Zijn teksten zijn vaak geschreven met een poëtische en filosofische inslag. Vaak ook met een kritische visie op de maatschappij en de rap industrie.  Zijn naam zou verwijzen naar de volgende woorden: “Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer Dwaasheid”. Hieronder zijn een aantal citaten te zien van onder andere Kees de Koning, Winne en Jiggy Djé.


“Hij was eigenlijk de Nederlandse Biggie: niet alleen wat betreft voorkomen, maar ook qua teksten. Hij rapte over dat deel van de samenleving waar je nooit iets over hoort als het goed gaat in het land”

Kees de Koning

“Rappers zijn wazig, ze missen de basis, Nederhop mist Helderheid..”

Winne

“Trek ‘m in twijfel, maar weet wanneer ik teksten schrijf / Mijn missie Progressie is mensen missen die Helderheid..”

Jiggy Djé

“Mijn click is de ergste, we zijn sterker door strijd, pak een pen en ik schrijf voor Helderheid, want Helder die blijft..”

Excellent

Lees hier verder over het ontstaan van Nederlandstalige hiphop.Helderheid


Helderheid


OPGEZWOLLE/DUVELDUVEL – OPGEDUVELDIn het jaar 2002 komt de groep Opgezwolle in contact met DuvelDuvel. De samenwerking tussen de twee groepen bevalt en er komen meerdere samenwerkingen uit. De twee groepen brengen onder Top Notch het album Opgeduveld.Wat is jouw Top 5 van Nederland? Laat het ons weten in de comments en stem!- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -