2.5 C
Amsterdam
woensdag, december 6, 2023

THROWBACK 2001: BRAINPOWER, RAYMZTER, OPGEZWOLLE

- Advertisement -
- Advertisement -

Veel mensen zeggen dat hiphop in Nederland in 1995 is ontstaan. Volgend jaar is het dus 25 jaar hiphop in Nederland. Samen met jullie gaan wij aftellen tot deze mooie mijlpaal. We tellen af vanaf 1995 tot 2019. Elke week komt er een overzicht van tracks en artiesten die in dat jaar relatief waren. In dit item gaan we het jaar 2001 voor jullie samenvatten. We bespreken onder meer Brainpower zijn debuutalbum, Raymzter en het debuutalbum van Opgezwolle.

2001


BRAINPOWER DEBUUTALBUMWe zitten nu in het jaar 2001. Dit is het jaar dat er een nieuwe stroom van nieuwe muziek aankomt. Het is ook het jaar dat Brainpower zijn debuutalbum Door Merg & Brain released.

Brainpower

Op deze plaat laat Gerrit-Jan zijn gevoelige kant horen en dit werd goed ontvangen door het Nederlandse publiek. Hij stelt zich kwetsbaar op en hierdoor verdiend hij veel krediet bij de mensen in de muziekindustrie. Een paar voorbeelden van zijn gevoelige kant laat hij horen op de tracks Je Moest Waarschijnlijk Gaan en De Vierde Kaart. Bij de eerste track vertelt hij over de zelfmoord van zijn beste vriend. De Vierde Kaart gaat over liefdesverdriet, dit zijn twee tracks die tekenend zijn voor de plaat.RAYMZTERIn dit jaar maken we ook kennis met niemand minder dan Raymond Redouan Christiaan Rensen. In het algemeen bekend onder zijn artiestennaam Raymzter. Hij is een Nederlandse rapper die opgroeit in Almere. In 1993 begint hij met het maken van hiphop, hij raakte ge√Įnspireerd door Public Enemy. Dit is ook de reden waarom hij in het begin van zijn carri√®re voornamelijk in het Engels rapt. Later schakelt hij toch over naar het Nederlands en dit werpt zijn vruchten af. Verder staan zijn raps bekend om zijn autobiografische elementen en sociaal-politieke observaties.

Raymzter

In 2001 wint hij De Grote Prijs van Nederland. Nederlandse hiphop was sterk vertegenwoordigd bij de awards. Opgezwolle en D-Men namen ook deel aan de competitie maar het was toch Raymzter die de award in ontvangst mocht nemen.OPGEZWOLLE DEBUUTALBUMWat verder in dit jaar nog gebeurde is dat Opgezwolle hun debuutalbum Spuugdingen Op De Mic uitbrengt. De plaat is volledig in eigen beheer uitgebracht en is geproduceerd door Dippy Delic. Dit album wordt door veel Nederlandse hiphop liefhebbers en kenners bestempeld als een classic.

De plaat telt in totaal 12 tracks met meerdere gastbijdrages. Het is ook het eerst dat het Nederlandse publiek kennis maakt met de (toen nog) piepjonge Typhoon. Dit was het echte begin van zijn muziekcarrière, en we weten allemaal wel wat hij daarna allemaal heeft gedaan!Lees hier verder over het ontstaan van Nederlandstalige hiphop.


Wat is jouw Top 5 van Nederland? Laat het ons weten in de comments en stem!- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -