10.7 C
Amsterdam
dinsdag, mei 30, 2023

THROWBACK 2000: VSOP, KLOPDOKTER EN U-NIQ

- Advertisement -
- Advertisement -

Veel mensen zeggen dat hiphop in Nederland in 1995 is ontstaan. Volgend jaar is het dus 25 jaar hiphop in Nederland. Samen met jullie gaan wij aftellen tot deze mooie mijlpaal. We tellen af vanaf 1995 tot 2019. Elke week komt er een overzicht van tracks en artiesten die in dat jaar relatief waren. In dit item gaan we het jaar 2000 voor jullie samenvatten. We bespreken onder meer VSOP, Klopdokter en U-Niq.

2000


VSOPWe nemen jullie mee naar 19 jaar geleden Het is het jaar 2000 en VSOP dropt hun debuutalbum 2000 – Year Of The Bunny. VSOP is een Nederlandse rapformatie waarvan de leden voornamelijk uit Spijkenisse, Hellevoetsluis en Rotterdam komen. Tim, Mike, CC, ODM, Grimlock, DJ MP en R-Waves zijn de leden van de rapgroep.

vsop

Ze stonden bekend om hun energieke live-performance. Dit was niet het enige waar ze bekend om staan. Vanaf het begin draaide het bij VSOP in het algemeen om het maken van rauwe hiphop. Het is voornamelijk harde beats met scherpe en opscheppende teksten.

De groep is ontstaan in 1998 en hun eerste album brengen ze uit in 2000. Dit is het jaar dat Nederland kennis maakt met VSOP.

YouTub: VSOP – Gepest


KLOPDOKTERMaak kennis met Bas Ockeloen. Hij is in 1981 geboren in Rotterdam en zijn artiestennaam is Klopdokter. Hij staat bekend om zijn improvisatie raps, MC battles en zijn freestyle skills. Zijn bijnaam was dan ook niet voor niets Koning Freestyle.

Klopdokter

Klopdokter dropt zijn debuutalbum In de huis in het jaar 2000.  Hij maakt vooral naam in de jaren daarop. Hij verslaat meerdere grote namen in rapbattles. Raymzter, Negative en Tim zijn een aantal van die grote namen.

Tim Klopdokter

Hij wint niet alleen tientallen kleine battles. Als hoogtepunt wint hij twee keer op rij Geen Daden Maar Woorden. Dit was in het kort gezegd een jaarlijks terugkerende toernooi tussen rappers. Dit toernooi stond hoog aangeschreven in de Nederlandse rap scene op dat moment. Zijn eerste finale tegen Raymzter staat bekend als een van de bekendste battles aller tijden.

YouTube: Raymzter VS Klopdokter


U-NIQTot slot maken we kennis met Anthony Claimen Ché Pengel uit Rotterdam. Hij is een Nederlandse rapper die in 2009 aangaf dat hij stopt met rappen. Op 15-jarige leeftijd begint begint hij het rappen serieus te nemen. Een jaar later wint hij zijn eerste echte grote prijs. Hij wint de finale van de Rotterdamse talentenjacht. Na jaren hard werken en zwoegen verdient hij een platencontract bij Sony Epic. Na een periode gaat hij hier weg omdat het niet echt lekker liep. In zijn tijd bij Sony werkt hij onder meer samen met Amerikaanse rap icoon Nas en Guru. Hij neemt in New York acht nummers op waaronder de track Wildin’Out.

YouTube: Postmen ft. Def Rhymez – De Bom

In het jaar 2000 brengt U-Niq ook zijn album Married To Music uit. De plaat bevat 18 tracks met meerdere gastbijdrages. Postmen, Sonny D en Lloyd zijn enkele artiesten die ook op het album te horen zijn.

U-niq
U-Niq


Lees hier verder over het ontstaan van Nederlandstalige hiphop.


Wat is jouw Top 5 van Nederland? Laat het ons weten in de comments en stem!- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -