16.9 C
Amsterdam
maandag, oktober 2, 2023

THROWBACK 1998: BRAINPOWER, POSTMEN

- Advertisement -
- Advertisement -

Veel mensen zeggen dat hiphop in Nederland in 1995 is ontstaan. Volgend jaar is het dus 25 jaar hiphop in Nederland. Samen met jullie gaan wij aftellen tot deze mooie mijlpaal. We tellen af vanaf 1995 tot 2019. Elke week komt er een overzicht van tracks en artiesten die in dat jaar relatief waren. In dit item gaan we het jaar 1998 voor jullie samenvatten.

1998


EXTINCE BINNENLANDSE FUNKExtince is nu al een aantal jaar doorgebroken in Nederland. In 1998 brengt hij zijn debuutalbum ‘Binnenlandse Funk’ uit. Dit album wordt door velen gezien als een klassieker binnen de Nederlandse hiphop. De plaat telt in totaal 13 tracks waaronder de disstrack naar Osdorp Posse genaamd Kaal of Kammen.

https://www.youtube.com/watch?v=3Gber9NU2K4
Bron: YouTube


MAAK KENNIS MET BRAINPOWERIn dit jaar maakt Nederland kennis met niemand minder dan Brainpower. Zijn echte naam is Gerrit-Jan Mulder. Hij is geboren in België maar groeide op in Alphen aan den Rijn, Nederland. Hier maakt hij kennis met hiphop en rap en hierin vindt hij zijn passie. Begin jaren 90 verhuisd hij naar Amsterdam. Hier begint hij zijn talent te ontwikkelen door mee te doen aan talentenjachten, battles en open-mic sessies.

Brainpower
Brainpower

In 1998 maakt Gerrit zijn eerste stappen binnen de Nederlandse hiphop door de Grote Prijs van Nederland in de categorie R&B/Hiphop te winnen.LAATSTE ALBUM OSDORP POSSE BIJ DJAXVoordat Osdorp zelfstandig verder gingen waren zij getekend bij Djax. In 1998 kwam het laatste album Oud & Nieuws – 10 Jaar O.P.  onder deze label uit. De plaat bestaat merendeels uit remixen en een paar nieuwe nummers. Verder vertelt Def P de geschiedenis en het ontstaan van Osdorp Posse in een boek. Het album bestaat in totaal uit 22 tracks met waaronder Roffer Dan Ooit.

YouTube: Osdorp Posse – Roffer Dan Ooit


POSTMEN IN THE CHARTSPostmen is een Nederlandse popgroep. Ze hadden een speciale mix van reggae en hiphop waarmee ze in de periode 1998 tot 2003 door heel Nederland en Europa optreedt. Ze winnen onder andere ook verschillende muziekprijzen.

postmen
Postmen

Ze droppen hun debuutalbum Documents in 1998. Hierop staan hits waaronder Cocktail, U Wait en Crisis. Dit album zou de eerste Nederlandse hiphopplaat worden die de platina status bereikt. Toen der tijd moest je 100.000 fysieke exemplaren verkopen om dit te bereiken. Een enorme prestatie dus.


Documents (15th Anniversary Edition)Postmen – Cocktail


YouTube: Postmen – Cocktail

Postmen – U Wait


YouTube: Postmen – U Wait

Postmen – Crisis


YouTube: Postmen – Crisis

Lees hier verder over het ontstaan van Nederlandstalige hiphop.


Wat is jouw Top 5 van Nederland? Laat het ons weten in de comments en stem!- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -