THROWBACK 1995: EXTINCE, OSDORP POSSE & TOP NOTCH

Vele mensen zeggen dat hiphop in Nederland in 1995 is ontstaan. Volgend jaar is het dus 25 jaar hiphop in Nederland. Samen met jullie gaan wij aftellen tot deze mooie mijlpaal. We tellen af vanaf 1995 tot 2019. Elke week komt er een overzicht van tracks en artiesten die in dat jaar relatief waren. In deze week bespreken we onder meer Extince, Osdorp Posse en Top Notch.

1995

OSDORP POSSEWe beginnen bij het begin. We zijn nu in 1995 het jaar dat (Nederlandstalige) hiphop in Nederland is ontstaan. Dit komt mede door Osdorp Posse. Zij zijn een Nederlandstalige hiphop groep uit Amsterdam Nieuw-West. Vele mensen zeggen dat Osdorp Posse de eerste waren die de term “nederhop” gebruikten. Ze worden ook gezien als de voorvaders van Nederlandstalige hiphop.

Lees hier verder over het ontstaan van Nederlands hiphop a.k.a nederhop.UIT WIE BESTAAT OSDORP POSSEDe groep bestond uit zes vrienden en hun familie. Pascal Griffioen a.k.a Def P richtte samen met neef Marco Moolhuizen (DJ IJsblok) en vrienden Seda (Robin Bezuijen) en King (Arthur Bezuijen) Osdorp Posse op.

Osdorp Posse


AFSLAG OSDORPIn datzelfde jaar brengt Osdorp Posse hun album ‘Afslag Osdorp’ uit. Het is de eerste Nederlandstalige hiphop album. De plaat bestaat uit 18 tracks en is hier te beluisteren.

Bron: Spotify


EXTINCEPeter Kops a.k.a Extince. Hij is één van de eerste Nederlandse rappers. Hij wordt net als heel Osdorp Posse gezien als de grondlegger van de Nederlandse hiphop. Zijn woordspelingen en zachte g zijn kenmerkend voor zijn liedjes. Hij scoorde meerdere hits zoals ‘Viervoeters’ en ‘Kaal of kammen’. Verder is hij te horen in samenwerking met de band Doe Maar.

Extince
Extince

In 1995 brengt de legendarische Extince ook zijn single ‘Spraakwater’ uit. Dit was de eerste hiphop track die een top tien notering behaalde. Een enorm succes in die tijd. Hiermee was het pad gecreëerd waar een hele nieuwe lichting hun carrière op heeft gebouwd.

Bron: YouTube


TOP NOTCHWat verder ook in dit jaar gebeurde is het ontstaan van één van de grootste platenlabels van Nederland tegenwoordig. Kees de Koning richt Top Notch op. Door het succes van Extince zijn track ‘Spraakwater’ maakte Top Notch direct indruk in de Nederlandse muziekscene. Vanaf hier begint het balletje te rollen en momenteel is Top Notch één van de grootste platenlabels in Nederland.

Lees hier verder over het ontstaan van Nederlandstalige hiphop.

Wat is jouw Top 5 van Nederland? Laat het ons weten in de comments en stem!


Geen reactie's

Geef een reactie