20.3 C
Amsterdam
dinsdag, september 22, 2020

THROWBACK 1995: EXTINCE, OSDORP POSSE & TOP NOTCH

- Advertisement -
- Advertisement -

Veel mensen zeggen dat hiphop in Nederland in 1995 is ontstaan. Dat betekent dat in 2020 het 25 jarig jubileum is. In deze editie nemen we je terug naar het jaar 1995. Extince, Osdorp Posse en en het begin van Top Notch zijn de onderwerpen die aanbod komen.

1995

OSDORP POSSEWe beginnen bij het begin. We zijn nu in 1995 het jaar dat (Nederlandstalige) hiphop in Nederland is ontstaan. Dit komt mede door Osdorp Posse. Zij zijn een Nederlandstalige hiphop groep uit Amsterdam Nieuw-West. Vele mensen zeggen dat Osdorp Posse de eerste waren die de term “nederhop” gebruikten. Ze worden ook gezien als de voorvaders van Nederlandstalige hiphop.


Lees hier verder over het ontstaan van Nederlands hiphop/nederhop.


UIT WIE BESTAAT OSDORP POSSEDe groep bestond uit zes vrienden en hun familie. Pascal Griffioen a.k.a Def P richtte samen met neef Marco Moolhuizen (DJ IJsblok) en vrienden Seda (Robin Bezuijen) en King (Arthur Bezuijen) Osdorp Posse op.

Osdorp Posse

AFSLAG OSDORP


In datzelfde jaar brengt Osdorp Posse hun album ‘Afslag Osdorp’ uit. Het is de eerste Nederlandstalige hiphop album. De plaat bestaat uit 18 tracks en is hier te beluisteren.

Bron: Spotify

EXTINCE


Peter Kops a.k.a Extince. Hij is één van de eerste Nederlandse rappers. Hij wordt net als heel Osdorp Posse gezien als de grondlegger van de Nederlandse hiphop. Zijn woordspelingen en zachte g zijn kenmerkend voor zijn liedjes. Hij scoorde meerdere hits zoals ‘Viervoeters’ en ‘Kaal of kammen’. Verder is hij te horen in samenwerking met de band Doe Maar.

Extince
Extince

In 1995 brengt de legendarische Extince ook zijn single ‘Spraakwater’ uit. Dit was de eerste hiphop track die een top tien notering behaalde. Een enorm succes in die tijd. Hiermee was het pad gecreëerd waar een hele nieuwe lichting hun carrière op heeft gebouwd.


TOP NOTCH


Wat verder ook in dit jaar gebeurde is het ontstaan van één van de grootste platenlabels van Nederland tegenwoordig. Kees de Koning richt Top Notch op. Door het succes van Extince zijn track ‘Spraakwater’ maakte Top Notch direct indruk in de Nederlandse muziekscene. Vanaf hier begint het balletje te rollen en momenteel is Top Notch één van de grootste platenlabels in Nederland.

Wat is jouw Top 5 van Nederland? Laat het ons weten in de comments en stem!


- Advertisement -

Het laatste nieuws

RG DROPT ‘VERLIEZEN’ VOOR DE DOORZETTERS EN WINNAARS

RG van het label Record Label Collectief (RLC) heeft een de track ‘Verliezen’ gedropt. Het is een track voor de echte doorzetters...
- Advertisement -

ASHAFAR DROPT ZIJN DEBUUTALBUM GENAAMD MOCROSH*T

Vandaag heeft de Hella Cash member Ashafar zijn langverwachte debuutalbum gedropt. MocroSh*t bestaat uit totaal 15 tracks met meerdere samenwerken erop.

WINNAARS VAN DE FUNX AWARDS 2020 ZIJN BEKEND

De FunX Music Awards 2020 zitten erop en alle winnaars zijn bekend. In verband met de corona maatregelen vond de awardshow dit...

FASE 2 VAN DE RAP SUPERHELDEN IS VANDAAG VAN START GEGAAN

Vorige week is de rap superhelden campagne van start gegaan op Instagram. In fase 1 van deze campagne hebben artiesten zoals Akwasi,...

Related news

4SHOBANGERS IN GESPREK MET U-NIQ IN WEINHERE PODCAST

Gisteren is een één uur durende gesprek tussen 4SHOBANGERS en niemand minder dan U-NIQ online gekomen. Hij is één van de grondleggers...

VIJF TOONAANGEVENDE MANAGERS IN DE RAP INDUSTRIE

We kennen natuurlijk allemaal de gezichten van onze favoriete artiesten. Maar wie is het gezicht achter hen?...

BOEF VERBREEKT SPOTIFY RECORD MET 5 MILJOEN STREAMS!

Gisteren heeft de huidige nummer 3 van de Raptop 100 lijst Boef een bom gedropt. Zijn nieuwste...

THROWBACK TIME: KEN JIJ DEZE TRACKS NOG?

Even terug naar vroeger. De tijd van Kraantje Pappie, The Opposites, Yellow Claw, Ali B, Yes-R, The Partysquad (zo kunnen we nog...
- Advertisement -