1.1 C
Amsterdam
donderdag, november 30, 2023

Terugblikken op de ruim twintigjarige rapcarrière van pionier RBDjan in de NEW VIBES ONLY podcast

- Advertisement -
- Advertisement -

Volgens vele fans en collega’s is hij een van de grondleggers van zowel een genre als een subgenre. Hiphop in het Nederlands, en dan ook nog eens gangsterrap. Onder de vlag van THC werd Arbidjan Hakopians aan het begin van de jaren ’00 bekend als RBDjan. In de nieuwste aflevering van NEW VIBES ONLY blikt Mario Brouwer met hem terug op zijn ruim twintigjarige geschiedenis als muzikant, maar vooral op de man achter de artiest.

Bewogen. Met dat woord zijn zowel de carrière van RBDjan als zijn leven als persoon op z’n minst te noemen. Arbidjan werd geboren in Iran, maar is van Armeense afkomst. Zijn ouders ontvluchten eind jaren tachtig Iran om neer te strijken in de Bijlmer. Later, in Amsterdam-Noord, vormt hij een hechte vriendengroep die voor de fun muziek begint te maken. Als onderdeel van rapgroep THC scoort hij al vroeg in zijn carrière een hit met ‘Wil Je Weten Hoe Het Voelt’, een puur en oprecht nummer waarmee de groep toen nog jonge rappers een hoop gelijkgestemde fans aan zich wist te binden. 

Dat deden ze onafhankelijk en vooral online. De jonge lezer gaat zich verbazen bij het lezen van deze termen; hun tracks werden gelekt via download platforms als Kazaa en Limewire, en de clip van de genoemde single kwam in vele regio’s van Nederland meermaals per dag voorbij op televisie, doordat kijkers via muziekzender The Box zelf hun favoriete video’s konden aanvragen. Zoals ‘RB’ het zelf noemt: “We waren een groep multiculturele jongens uit Amsterdam-Noord die per abuis in de schijnwerpers werden geworpen.”

Melodieuze refreinen gaan vaak hand in hand met rauwe verses, over onderwerpen als racisme, alledaagse armoede, seks en criminaliteit. De nummers weerspiegelen zijn leven, dat leidde van de straat, via onderdak vinden bij de Hell’s Angels naar zijn eigen zoon niet mogen zien. Geen onderwerp lijkt hij onbesproken te willen laten. NEW VIBES ONLY blikt met hem terug op zijn schoolcarrière, maar ook op de Amerikaanse raphelden waar hij naar opkeek: RB’s muzikale fundering blijkt te liggen in de jaren ’90. Zijn eerste aanraking met hiphop was ‘Doggystyle’. Die klassieke debuutplaat van Snoop Dogg had een klasgenootje in bezit, die het hem liet horen.

Vanaf dat moment speelde gangsterrap een grote rol in zijn muzikale voorkeur, maar ook in zijn eigen makerschap. In de nummers van THC werd kracht gezocht en gevonden; door mensen op straat, in internaten en gevangenissen, door mensen met drugsproblemen; mensen met veel shit aan hun hoofd, vertelt RBDjan. Daarnaast kom je in de episode te weten hoe hij structuur leerde aanbrengen in zijn nummers dankzij Tupac, hoe belangrijk Adje is geweest tijdens het maken van zijn nieuwste album en hoe Winne’s So So Lobi-sessions een nieuw hoofdstuk van zijn carrière inluidden.

Vriendschap, verlies, het vaderschap en hoe tijd laat zien wie het echt met hem meenden; zelfs richting het einde van het interview blijven de serieuze onderwerpen de revue passeren. Uiteraard worden de antwoorden van RBDjan afgewisseld met shots waarin hij fragmenten van zijn nieuwe plaat ‘Kleine Jongens Worden Groot’ performt.

Het gehele interview is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=RmokTKtRZV0

- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -