18.6 C
Amsterdam
donderdag, september 28, 2023

RAPTOP ACADEMY: 6 TIPS VOOR EEN STERK PERSBERICHT

- Advertisement -
- Advertisement -

Bij Raptop krijgen we dagelijks tientallen persberichten binnen over de nieuwste releases, videoclips, shows, festivals en andere events, en over ‘gewoon’ nieuws dat speelt. Wat maakt een persbericht goed? Wat maakt het interessant om te plaatsen op ons platform? Hoog tijd om alle independent artiesten op weg te helpen en een paar tips te geven.

Houd het beknopt en boeiend
Als beginnend artiest is het belangrijk om te begrijpen dat journalisten en bloggers dagelijks overladen worden met e-mails. Om hun aandacht te trekken, moet je persbericht beknopt en boeiend zijn. Houd het tot één pagina en zorg ervoor dat de belangrijkste informatie duidelijk naar voren komt. Vertel wie je bent, wat je muziek uniek maakt en waarom het platform hierin geïnteresseerd zou moeten zijn.

Begin met een pakkende introductie
De eerste indruk is alles, toch? Dat geldt ook voor persberichten! Begin met een pakkende introductie die de aandacht trekt en de lezer nieuwsgierig maakt naar meer. Denk aan een catchy zin, een intrigerend feit of een korte anekdote die jouw verhaal illustreert. Vergeet niet dat je in een bruisende en competitieve industrie zit, dus maak indruk vanaf het begin!

Vertel jouw verhaal
Een persbericht is niet alleen een opsomming van feiten, maar ook een kans om jouw verhaal te vertellen. Wat inspireert jou? Wat maakt jouw muziek anders? Waarom ben je zo gepassioneerd over wat je doet? Geef de lezer een glimp van jouw persoonlijkheid en visie. Vergeet niet dat mensen niet alleen geïnteresseerd zijn in de muziek zelf, maar ook in de artiest erachter. Denk bijvoorbeeld aan het beëindigen van je persbericht met een “Over [ARTIESTENNAAM]” gedeelte. Hierin kun je een korte bio toevoegen.

Wees specifiek en relevant
Maak je persbericht concreet en relevant voor de ontvanger. Onderzoek de publicatie of het platform waar je naartoe wilt sturen en pas je persbericht aan op hun stijl en interessegebieden. Vermeld bijvoorbeeld specifieke nummers, albums of optredens die relevant zijn voor het medium. Dit toont aan dat je de tijd hebt genomen om je huiswerk te doen en vergroot de kans dat jouw persbericht serieus genomen wordt. Benoem ook iedereen die betrokken is bij de single release, of album release en videoclip. Dat geeft het platform ook de kans om hen de credits te geven die ze verdienen.

Voeg media toe
Een beeld zegt meer dan duizend woorden, toch? Voeg relevante media toe aan je persbericht om het visueel aantrekkelijk en interactief te maken. Denk aan persfoto’s (dit is heel belangrijk btw, want het scheelt het platform tijd om te zoeken naar goeie foto’s), albumcovers, videoclips of links naar je SoundCloud- of YouTube-kanaal. Deze visuele elementen kunnen het persbericht verlevendigen en je boodschap versterken. Ook belangrijk: stuur je social media tags mee.

Wees professioneel in je opvolging
Na het versturen van je persbericht is het belangrijk om professioneel te blijven in je opvolging. Geef de ontvanger de tijd om te reageren en volg na een redelijke periode op met een beleefde herinnering. Vergeet niet dat geduld en doorzettingsvermogen belangrijk zijn in de muziekindustrie. Het kan even duren voordat je een reactie krijgt, maar keep your head up. En als ze je wel hebben gepubliceerd: show love! Drop een comment, deel het in je stories en show je waardering. Dát is hoe je relaties bouwt en het platform je wilt blijven steunen.

Houd shit simpel en overzichtelijk, en maak het vooral makkelijk voor het platform of degene naar wie je je persbericht stuurt.

Raptop Academy is speciaal bedoeld voor beginnende artiesten. Check ook onze artikelen over muziekrechten, netwerken, wie er in je team thuishoort, en hoe je een goede brandingstrategie ontwikkelt.

- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -