1.6 C
Amsterdam
dinsdag, december 5, 2023

Oranje-spits Ryan Babel rapt zijn autobiografie

- Advertisement -
- Advertisement -

Eerste doezoe in mijn hand, ik was 17, rapt Ryan Babel in ‘Young Champ’. Mijn moeder had de rest gestackt, ik had meer verdiend. Het nummer, dat op 2 april uitkomt, is een voorproefje van het autobiografische studio album dat de voetballer voor later dit jaar in de planning heeft. Het is niet de eerste keer dat de huidige speler van Galatasaray en het Nederlands Elftal actief is in de muziek, al pakt hij het dit keer serieuzer aan dan ooit. 

Autobiografieën van bekende voetballers zijn een hit, maar Ryan Babel doet het net even anders: hij vertelt over zijn leven in rapvorm. Dat hij genoeg te vertellen heeft, leidt geen twijfel. De aanvaller speelt sinds zijn debuut als tiener in het eerste van Ajax al 17 jaar op het hoogste niveau in achtereenvolgens de Nederlandse, Engelse, Duitse en Turkse competities, en maakt momenteel voor de derde keer deel uit van de WK-selectie. 

In zijn eerste periode bij Ajax maakte Ryan Babel onder de naam Rio zijn rapdebuut in het nummer ‘1-2tje’ op het album Het Land van Lange Frans & Baas B (2005). In 2008 scoorde hij met Darryl, Ali B en Soumia zelfs een top-10-hit met ‘EeyEeyo’. Als producer wist hij een beat te plaatsen op Hefvermogen (2009), het klassieke debuutalbum van de Rotterdamse straatrapper Hef. Babel speelde toen al de sterren van de hemel in de Premier League bij Liverpool FC en liet hierna muzikaal lang niet van zich horen. Tot nu. 

“Het idee om aan een album te werken kwam nadat ik werd gevraagd een autobiografie te schrijven tijdens de eerste lockdown vorig jaar. Mijn trainingsschema werd op pauze gezet en ik had opeens veel vrije tijd. Muziek voelde als de meest natuurlijke vorm om mijn verhaal te vertellen, en daarom deel ik verschillende periodes van mijn leven en carrière op de 8 tracks die samen mijn debuutalbum vormen. Het zal sowieso een eye-opener zijn voor degenen die mij alleen kennen van mijn voetbalcarrière…. ” zegt Ryan. 

‘Young Champ’ is één van de eerste releases die verschijnt via het nieuwe platform Ledo, dat content creators de mogelijkheid biedt om de track gratis te gebruiken in hun producties. 

Over Ryan Babel 

Naast een succesvolle voetbalcarrière bij Ajax, Liverpool, Hoffenheim, Besiktas, Galatasaray en twee keer het WK met het Nederlands elftal te hebben gespeeld, maakt Ryan Babel nu eindelijk ook grote stappen in de muziek. Ryans liefde voor muziek begon al tijdens zijn jeugd in Amsterdam Zuidoost, waar hij opgroeide met Surinaamse bands als La Rouge en La Caz. Als tiener speelde hij in diverse bands met zijn vrienden en rolde hij in het zingen en het bespelen van de keyboard, maar de ontdekking van rap muziek op zijn zestiende bracht pas echt wat teweeg bij Ryan. Zijn entree in de scène van Nederlandse rappers zoals Ali B, Lange Frans en Baas B viel samen met zijn eerste contract bij Ajax, waarna hij al snel in contact kwam met deze populaire rappers van die tijd. Ondanks zijn groeiende succes en passie voor muziek viel het echter niet bij iedereen in goede aarde dat de succesvolle voetballer ook nog artistieke dromen en ambities na streefde. Daarentegen nam hij stappen in het oprichten van zijn eigen muziekmanagement bedrijf om zo andere artiesten te helpen en dicht bij zijn passie te blijven. Inmiddels ziet hij muziek als de manier om zijn eigen verhaal te vertellen, niet om de grootste rapper van Nederland te worden. Dat betekent dat

hij andere artiesten zal blijven helpen om zich te ontwikkelen, maar inmiddels is het ook weer tijd voor Ryans eigen muziek. 

Over Ledo 

Opgericht door muziek veteraan Eelko van Kooten (oprichter Spinnin’ Records) en Sarah Hildering, wil Ledo creatives de controle teruggeven over hun eigen content en gelijkgestemde game-changers samenbrengen. Content creators hebben meermaals laten zien dat zij nummers naar de top van de hitlijsten kunnen laten stijgen. Ondertussen heeft 99% van de onafhankelijke artiesten geen contract bij een traditioneel label of niet de middelen om hun muziek zelf met de wereld te delen. Ledo is opgericht voor muziekmakers en contentmakers om met creatieve samenwerkingen een nieuw publiek te bereiken. Dankzij een gratis online bibliotheek vol goede muziek hebben contentmakers de mogelijkheid om hun content een extra boost te geven of geld te verdienen door de muziek die zij leuk vinden te promoten via Ledo’s collab-house. Als artiest kan je samenwerken met grote influencers om het aantal streams en inkomsten te vergroten, terwijl je je geen zorgen hoeft te maken over auteursrechten of schikkingen. Ledo’s gratis online muziekbibliotheek is een innovatieve tegenbeweging richting het traditioneel model. 

www.ledomusic.is 

Social media 

instagram.com/ryanbabel 

facebook.com/ryanbabelverified 

youtube.com/ryanbabel 

twitter.com/ryanbabel

- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -