18.9 C
Amsterdam
donderdag, september 28, 2023

HOE NEW WAVE DE NL HIPHOP GAME VERANDERDE

- Advertisement -
- Advertisement -

In 2015 bracht het collectief New Wave het gelijknamige album uit onder Topnotch, dat in één klap de Nederlandse hiphopscene op zijn kop zette. Het album, bestaande uit 17 nummers (en 2 bonus tracks) die door verschillende Nederlandse hiphopartiesten werden gemaakt, was een ongekend succes en won verschillende prijzen, waaronder de Popprijs.

New Wave heeft niet alleen de Nederlandse hiphopscene, maar ook de Nederlandse muziekindustrie in het algemeen beïnvloed. Het album schudde de muziekwereld even wakker en liet zien dat Nederlandse hiphop niet alleen serieus genomen moest worden, maar ook de potentie had om commercieel succesvol te zijn. En hoe! Tot aan corona was hiphop één van de meest gestreamde muziekgenres op Spotify. Logisch ook, want de clubs waren dicht en dat was wel dé plek waar je nieuwe pokoes vaak hoorde. Ook festivals boekten meer hiphop acts dan vóór New Wave.

En wat is de impact van New Wave verder op de Nederlandse hiphopscene geweest? Ten eerste heeft het album een nieuwe generatie hiphopartiesten geïntroduceerd die zich durfden te onderscheiden van de gevestigde orde. Het collectief bestond uit artiesten als Ronnie Flex, Lijpe, Idaly, Lil Kleine, Jonna Fraser, Bokoesam, Afriki, D-Double, SFB en Ares, die stuk voor stuk vernieuwende muziek maakten die aansloot bij jongeren. Het zijn allemaal legends. Het album was daardoor niet alleen populair bij hiphopfans, maar ook bij een veel breder publiek. Het bracht hiphop dus meer mainstream en gaf het de kans om te groeien. Ook betekende het album veel voor de erkenning van producers, zoals bijvoorbeeld Spanker, Jack $hirak en Ramiks.

Los daarvan betekende het succes van New Wave ook nieuwe kansen voor mensen achter de schermen. Er werd meer geïnvesteerd in jobs in de hiphop-tak van de muziekwereld. Mensen begrepen de potentie. Ook hierdoor is de scene alleen maar gegroeid. De impact van New Wave is dus nog steeds voelbaar op muzikaal, economisch, artistiek en professioneel vlak.

Kortom, New Wave heeft een onuitwisbare impact gehad op de Nederlandse muziekindustrie in het algemeen. Het collectief heeft de weg vrijgemaakt voor een nieuwe generatie Nederlandse hiphopartiesten en heeft bewezen dat hiphop werkt.

Het zou vet zijn als er een soort van New Wave: Resurrection zou komen, een sterke opvolger van New Wave die de scene weer even helemaal kantelt. sor heeft natuurlijk al een hele beweging gebracht, en we willen meer van dit soort pioniers. De hiphopscene in Nederland is iets waar we heel trots op mogen zijn. Er is gigantisch veel talent, en we kijken uit naar wat de toekomst brengt.

- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -