10.8 C
Amsterdam
donderdag, juni 13, 2024

HET ONTSTAAN VAN HIPHOP EN NEDERHOP IN NEDERLAND

- Advertisement -
- Advertisement -

Tegenwoordig is Nederlandstalige hiphop, ofwel ‘Nederhop’ niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. Waarom is rapmuziek zo razend populair en waar is het allemaal begonnen? Om deze vragen te beantwoorden moeten we eerst weten wat hip hop inhoudt en waar het vandaan komt.


HET ONTSTAAN VAN HIP HOP


Het begint allemaal in de jaren zeventig in New York, voornamelijk in the getto’s van de wijk The Bronx. In deze getto’s wonen in dat tijdperk voornamelijk Afro- Amerikanen en latino’s. MC’s en DJ’s in deze tijd vinden een nieuwe manier van draaien uit. In plaats van hele platen (funk en soul voornamelijk) te draaien, mixen ze alleen de instrumentale gedeeltes af. Hierdoor blijft er een beat over waar ze dan overheen scratchen. DJ Kool Herc en Grandmaster Flash zijn de pionieren van deze tijd.

Het ontstaan van hiphop
van links naar rechts; DJ Kool Herc Grandmaster Flash and Afrika Bambaataa
NYC – 1993 | Photo by Chi Modu

” Hiphop is voor de mensen meer een culturele beweging, terwijl het tegenwoordig steeds meer wordt gezien als een muziekstijl ”

Voor de meeste mensen wordt het vooral gezien als een muziekstijl. Echter is het voor echt ‘diehards’ meestal meer dan alleen muziek maken. Vaak is het de bedoeling van de rappers om een boodschap mee te geven. Het is vaak de stem van mensen die in de onderklasse van de Amerikaanse samenleving leven. In teksten hoor je regelmatig de pijn en de dagelijkse problemen/levenssituatie waar de rapper mee te maken heeft. Breakdance en graffiti zijn ook een onderdeel van hiphop.


DE GOUDEN EEUW VAN HIPHOP


Eind jaren 80 en het begin van de jaren 90 wordt ook wel the golden age van hiphop genoemd. In dit tijdperk zijn er veel nieuwe en verfrissende sounds en stijlen ontstaan. Het zijn de rappers zoals LL Cool J, Run DMC en Beastie Boys zijn een van de eerste die verschillende muziekstijlen (vooral rock) combineren. Zij trekken daarmee een nieuw publiek mee aan. Er zijn dan ook andere groepen zoals Eric B. & Rakim, A Tribe Called Quest en De La Soul die dan juist meer met jazz en R&B combineren.

ll cool j a tribe called quest run dmc eric b rakim

Dit is ook het tijdperk waar men kennis hardcore rap, ook wel ‘gangstarap’. N.W.A.(N*ggaz Wit Attitudes) is hier voorloper in. Verder maakt men kennis met artiesten zoals Dr.Dre, Snoop Dogg, Puff Daddy, Ice Cube, Methon Man & Redman, Bone Thugs N Harmony en nog veel meer andere legends. Het zijn echter de rappers 2Pac en Biggie Smalls die the game naar een ander niveau tillen. Zoals vele zeggen: ‘the rest is history’.

2Pac & Biggie
Biggie Smalls en 2Pac Shakur


HET BEGIN VAN HIPHOP IN NEDERLAND (NEDERHOP)


Hiphop in Nederland ontstaat allemaal in de jaren 90 van de vorige eeuw. Op het begin is het nog vooral het kopiëren van Amerikaanse hiphop. In 1995 is het de Brabander Extince die de Nederhop naar een andere niveau tilt. Zijn eerste nummers (in 1985) zijn in het Engels maar daar komt in 1995 dus verandering in. Hij schakelt over naar het Nederlands en dit blijkt een groot succes. Dit is het begin van het zogenoemde Nederhop. Door zijn funky flow en zachte g komen zijn teksten/raps een stuk beter over.

Het is niet alleen Extince die furore maakt in de jaren 90. Osdorp Posse, een groep uit Amsterdam, breekt ook door midden jaren 90. Er staat ontstaan een kleine beef tussen de twee. Het is voor Nederland voor het eerst dat ze kennis maken met een rapbeef. De twee vallen elkaar aan in nummers maar daar blijft het bij.

Bron: YouTube

Het is ook in dit tijdperk dat men kennis maakt met THC (Tuindorp Hustler Click). Een rapgroep wat bestond uit tientallen rappers. Rocks was de frontman bij de label en RB Djan was de onderbaas destijds. Men ziet THC als degene die de wegen heeft geopend voor de rappers van nu.

Bron: YouTube

HET BEGIN VAN TOP NOTCH


Tegenwoordig kent iedereen wel de track ‘Spraakwater’. Dat dit nu zo vanzelfsprekend is dat media kanalen maar al te graag nieuwe nummers willen publiceren was toen der tijd niet zo. Het was Kees de Koning (eigenaar van Top Notch) die toen de hiphop programma ‘Dutch Masters’ maakt, die de track wilt uitbrengen. Dit is het begin van het belangrijkste hiphoplabel van Nederland, Top Notch.

Kees de Koning Top Notch
Bron: Het Parool

EXPLOSIE IN 2000 & HET BEGIN VAN NOAH’S ARK


Rapmuziek in Nederland explodeert in 2000. Veel rappers schakelen over naar het Nederlands en er komen in dit jaar veel nieuwe rappers bij. Het Nederlandse publiek maak onder meer kennis met rappers zoals U-Niq, Winne, Raymzter, Lange Frans & Baas B, Zwart Licht, Ali B en De Jeugd van Tegenwoordig. We moeten rappers zoals Sef, Dio, The Partysquad, The Opposites, Reverse, The Flexican, Sjaak, Kempi en Jiggy Dje natuurlijk niet vergeten. Jiggy Dje released dat jaar ook zijn debuutplaat ‘Noah’s Ark’. Dit is tevens het begin van de hiphop label Noah’s Ark, de eerste echte concurrent voor Top Notch op dat moment.


2002: NEDERHOP OF UNDERGROUND


Het is ook het tijdperk dat hiphop steeds commerciëler wordt. Een goed voorbeeld hiervan is de track ‘Dansplaat’ van Brainpower. Hij staat vier weken aan kop in de Top 40. Men noemt dit tijdperk ook het begin van Nederhop. Veel rappers en rapgroepen nemen afstand van deze benaming omdat ze het te commercieel vinden en noemen hun muziek Nederlandstalige hiphop. Extince en de rapgroep Opgezwolle (Rico en Sticks) zijn twee voorbeelden die dit naar buiten hebben gebracht. In hetzelfde jaar breekt de Zwolse rapper Typhoon door.

Bron: YouTube

2005: WATSKEBURT?


Het jaar 2005 is het jaar van The Partysquad. De Amsterdammers laten in dit jaar zien dat je niet perse een geniale lyricist hoeft te zijn om een hit te scoren. Met de track ‘Watskeburt’ nemen ze Nederland over. In hetzelfde jaar scoren Lange Frans & Baas B ook een hit met de track ‘Het Land van’. Het laat de twee kanten van hiphop Nederland (Nederhop) heel goed zien.

Bron: YouTube

2006 & 2007: HET BEGIN VAN KEMPI


Het is 2006 dat men kennis maakt met de Eindhovenaar Kempi. Met zijn track ‘Zoveel Stress’ schetst hij een beeld waar veel jongeren in zich kunnen vinden. Zijn rauwe manier van rappen en het overbrengen van de streetlife slaat aan en binnen no-time kent iedereen Kempi. Dit is het begin voor veel rappers die we nu allemaal kennen. Eén van die rappers is de Rotterdamse rapper Hef.

Bron: YouTube

2015: NEW WAVE


Dit jaar staat bekend als het jaar waarin hiphop ECHT doorbreekt in mainstream Nederland. In februari van 2015 start Top Notch een project genaamd New Wave. Een groep jonge rappers (social media generatie) gaan tien dagen lang op Schiermonnikoog op writers kamp en maken een album genaamd New Wave. In het collectief zitten rappers zoals Ronnie Flex, Lil Kleine, SFB, Jonna Fraser, Bokoesam en D-Double. Dit zijn rappers die je momenteel niet meer kunt wegdenken uit de Nederlandse hiphopscene. Op het album staat ook de track ‘Drank & Drugs’ van Lil Kleine en Ronnie Flex. De track explodeert en héél Nederland weet wie al deze jongens nu zijn.

Bron: YouTube

2016: BROEDERLIEFDE & SEVN ALIAS


In het jaar 2016 wordt de groep Broederliefde ook ontzettend populair. Met hun Caribische invloeden scoren ze hits zoals ‘Jungle’. Het is ook het jaar van Sevn Alias. Hij gaat bij Rotjoch langs voor een sessie en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de Nederhop wereld. BNN-platform 101Barz mag niet onderschat worden. Rotjoch & co hebben een groot invloed op van waar hiphop nu in Nederland staat.

Bron: YouTube


- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -