18.9 C
Amsterdam
donderdag, september 28, 2023

DE GROOTSTE RAP PLATENLABELS VAN NEDERLAND

- Advertisement -
- Advertisement -

Nederlandse rapmuziek is op dit moment niet te stoppen. We kunnen gerust zeggen dat dit veruit de populairste muzieksoort is binnen Nederland. Zeker in de afgelopen 4 jaar. In dit artikel focussen we niet op de artiesten zelf, maar brengen we de grootste Nederlandse platenlabels voor rapmuziek in kaart.


WAT DOET EEN PLATENLABEL EIGENLIJK?


Er zijn ongeveer 60 platenmaatschappijen in Nederland actief. Meestal heeft zo’n maatschappij ook verschillende platenlabels. De termen platenmaatschappij en platenlabel worden in Nederland veelal door elkaar gebruikt. Een platenlabel heeft als belangrijkste doel het begeleiden van de artiest en het uitbrengen van opnames.

Ook de productie, financiering, distributie en marketing worden allemaal door de platenlabels in Nederland verzorgd. Daar waar de nadruk voorheen lag op met name cd’s en dvd’s, is die trend nu verschoven naar vinyl en online distributie via muziekplatformen als Spotify, Deezer en Apple Music.


VERSCHILLENDE SOORTEN PLATENLABELS


Alle platenlabels zijn in te delen in 2 verschillende categorieën. Er zijn drie grote spelers in de wereldwijde markt. Deze worden ook wel de majors genoemd. Alle anderen (en kleinere labels) vallen in de restcategorie van independents. De 3 majors zijn Sony Music Entertainment, Universal Music Group en Warner Music Group. Zij vertegenwoordigen honderden artiesten, zowel onder hun eigen naam als via hun sub-labels.

De independents zijn overigens lang niet allemaal zo onafhankelijk als de naam doet vermoeden. Velen behoren tot een grotere mediagroep die dan weer worden ondersteund door één van de drie majors. Wel specialiseren independent labels zich vaker op een bepaald muziekgenre.


DE GROOTSTE PLATENLABELS VOOR RAPPERS IN NEDERLAND


Ben jij een Nederlandstalige rapper? Dan hebben wij voor jou de grootste en toonaangevende rap platenlabels (volgens ons) in kaart gebracht.

De volgorde is hierbij niet van belang.


Top Notch

platenlabel top notch

Top Notch werd in 1995 opgericht als een Nederlands hiphoplabel door Kees de Koning. Door de grote hit ‘Spraakwater’ van Extince maakte het label gelijk grote indruk in het Nederlands muzieklandschap.

Vanaf toen ging het balletje rollen: tegenwoordig is Top Notch de marktleider van de Nederlandse hiphop en een van de meest succesvolle independent labels in zowel Nederland als in België.


Vincent Patty, rapper Jiggy Djé,  richt in 2006 zijn eigen platenlabel op. Met behulp van Kees de Koning (Top Notch) brengt hij zijn debuutalbum uit. Zijn album is getiteld Noah’s Ark, en zo noemt hij het label ook. Het label werkt samen met PIAS.

Noah’s Ark

platenlabel Noahs Ark

Trifecta

platenlabel trifecta

Trifecta is in 2016 opgericht als samenwerking tussen SPEC. (het managementbureau van onder andere Ali B, Ronnie Flex, Boef en Famke Louise) en Warner Music.


Zonamo werd in 2010 opgericht. Monsif was de eerste artiest. Ook volgden meerdere artiesten zoals Lijpe, Ismo, Boef. Andere rappers die door het label zijn vertegenwoordigd, zijn onder meer Ashafar, Rambo, Ouasside, DinDin, Niko, Youngtatta, Paramocro, Jevv en Badboy Taya.

Zonamo Entertainment

Platenlabel Zonamo Entertainment


Rotterdam Airlines

platenlabel Rotterdam Airlines

Rotterdam Airlines werd in 2009 in Rotterdam opgericht door de broers Jairzinho (rapper) en Luciano Winter. Na Jairzinho als eerste artiest, sloot Jason Futuristic zich bij het label aan en vervolgens Memphis Depay die later stopte toen hij doorbrak in het voetbal.

Bekendheid van het label kwam echt toen aan het begin van 2015 Sevn Alias zich aansloot bij hen aan. Het succes van de rapper groeide snel en straalde ook af op de anderen. Sinds zijn succes is het label beter gevestigd en hebben zich opnieuw rappers aangesloten, onder wie BKO, FMG, Lil Saint, Chip Charlez en Johnny Sellah.


De Nederlandse afdeling van Sony gaat terug tot begin jaren ’60. Sinds Nederlandse rap enorm ‘booming’ is, vertegenwoordigt het label steeds meer Nederlandse rap artiesten.

Sony Music Entertainment

Platenlabels

Ismo Music

Ismo Music

Dit is het label van Ismail Houllich, oftewel rapper Ismo. Met artiesten als Riffi en Madina en over de 300,000 abonnees op YouTube behoort het label tot 1 van de grootste rap labels van Nederland.


Het label van rapper Josylvio. Hella Cash is opgericht in 2017 door rapper Josylvio en behaalde met het eerste album op het label meteen enorme successen. Zo is het album ‘Hella Cash’ de best verkochte en meest gestreamde plaat van 2018. Het is de eerste keer dat het jaaroverzicht van GfK Dutch Charts wordt aangevoerd door een Nederlandstalige hiphop-plaat.

Hella Cash

Hella Cash platenlabels

Wilde Westen Records

platenlabels Wilde Westen Records

De Haagse platenlabel Wilde Westen Records is opgericht door “Mo B” en heeft zich de afgelopen jaren naar de top van de Nederlandse Urban scene weten te werken. Wilde Westen Records brengt muziek uit van Mula B, LouiVos, 3robi, Kingsize, Bartofso, Chillouh, Illiass en IliassOpDeBeat.


Van Klasse is opgericht door Stacey Walroud, beter bekend als de producer Esko, en Bart van Houten, die zorgt dat alles achter de schermen volgens plan verloopt. Met meer dan 260,000 abonnees op YouTube behoort het label tot 1 van de grotere rap labels van Nederland.

Van Klasse

platenlabels van klasse

Avalon is in de afgelopen tijd uitgegroeid tot een vertrouwde naam in de Nederlandse muziekindustrie. De nog jonge en vooral ambitieuze platenlabel is opgericht in 2014 en is gevestigd in Amsterdam. Zij verzorgen het gehele proces rondom het uitgeven van fysieke en digitale muziekwerken. Verder dragen zij ook bij aan de creatieve en vooral niet te vergeten professionele groei van al hun artiesten. De focus ligt vooral op lange termijn carrièreplanning. Avalon brengt muziek uit van onder andere Cry, Dopebwoy, Jayh Jawson, Era, MRD en nog veel meer.


Wat is jouw top 5 rap platenlabels in Nederland? Laat het ons weten in de comments!

- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -