2.5 C
Amsterdam
woensdag, december 6, 2023

EEN EXCLUSIEF INTERVIEW MET MAKS

- Advertisement -
- Advertisement -

Je kunt onmogelijk om deze man heen, en dat wil je ook niet. Maks scoort met ‘Dyscalculie‘ een ongekend sicke hit met bijna 6 miljoen streams sinds de release slechts enkele weken geleden. Je kent ‘m maybe al van SLAM! waar hij elke zondag met Rap Door Je Weekend #RDJW live een leipe freestyle op ons gooit, of je kent ‘m van z’n funny sketches op TikTok. Feit blijft: Maks doet iets dat de muziekindustrie (en de rest van Nederland obviously) beweegt. Hoe doet deze gast het?

Voor degenen die het niet wisten, Maks is al een paar jaar bezig met freestylen en muziek maken, dus het was een kwestie van tijd tot z’n dedication tot succes zou leiden. Hij heeft een trouwe following op TikTok, Instagram en natuurlijk via SLAM! opgebouwd, en op ieder platform connect hij met z’n publiek op een hele authentieke manier. What you see is what you get bij hem. En hij laat het werken.

Het succes kwam niet overnight, zoals veel mensen denken, en het blijft waanzinnig. Hoe gaat het met je?
“Er komt superveel op me af en dat kost gewoon superveel energie. En omdat ik een fulltime baan daarnaast heb liggen, is dat eigenlijk energie die ik niet heb. Ik vind het superleuk, en ik ben allemaal toffe dingen aan het doen, alleen merk ik wel dat m’n energie rapide minder wordt. Gelukkig merk ik ook dat ik er juist heel veel energie van krijg. Mijn manager en ik hebben ook goede afspraken gemaakt en dat we duidelijk aan elkaar aangeven hoe we erin staan.”

Het vraagt natuurlijk ook veel van iemand, bijna 6 miljoen streams in de eerste maand van release. Zonder label (!). Je behaalt mijlpaal na mijlpaal. Na mijlpaal. Na mijlpaal. Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben het meest trots op dat ik echt bij mezelf ben gebleven. Ik zei echt ‘ik ben aan het doen ík leuk vind. Ik hoef niet per se een nummer 1 hit, ik hoef niet heel veel geld te verdienen hiermee, ik ben echt aan het doen wat ik leuk vind’. Dat heb ik altijd gezegd, en altijd gedaan, en dan is het in één keer allemaal gelukt. En dat vind ik echt fantastisch, daar ben ik heel blij mee.”

‘kap met denken wat andere mensen van je willen, of wat andere mensen van je willen zien. Doe gewoon wat je zelf leuk vindt’

Je hebt een ander pad afgelegd dan de meeste artiesten met deze level van succes. Hoe zie jij dit?
“Voor iedereen werkt het op een andere manier. Je moet iets vinden dat je leuk vindt. Ik ben begonnen met sketches maken en af en toe een beetje rappen. Toen dacht ik op een gegeven moment ‘ik vind rappen eigenlijk superleuk’, dus ik ben daar meer focus op gaan leggen. Het enige dat ik iedereen wil meegeven is ‘kap met denken wat andere mensen van je willen, of wat andere mensen van je willen zien. Doe gewoon wat je zelf leuk vindt’.”

Het was een struggle om ‘Dyscalculie’ online te krijgen, maar het lukte uiteindelijk gelukkig. Een week later dan gepland (a win is a win), maar de track kwam een dag na de release binnen op nummer 11 in de Spotify top 50. Natuurlijk heb je aandacht getrokken met je succes.
“Ik heb Bizzey in m’n dm, platenlabels, publishers, the Partysquad, boekingskantoren. Het is nog zo moeilijk om te beseffen dat het allemaal gebeurt, maar het is zo vet! Fuck, ik ben gewoon aan het doen wat ik leuk vind en ik verdien er ook nog eens m’n brood mee. En zonder iets te forceren. Ik wil dat mensen me volgen omdat ze mij leuk vinden. Als ze me niet leuk vinden, volg me alsjeblieft niet.”

Hoe blijf je jezelf muzikaal uitdagen?
“Ik zat met The Partysquad in de studio laatst. Achteraf zei Jerry ‘je hebt het echt ge-killed. Er is een overschot aan producers, maar een tekort aan schrijvers. Ik zou je echt bij elke sessie erbij willen hebben. De manier waarop je schrijft en hoe je bepaalde dingen invult en vooral hoe je een verhaal maakt, daar zijn veel te weinig mensen voor.’ En nu beseffen mensen ook dat ik méér kan dan Dyscalculie, ik kan ook gewoon muziek maken.
Er zijn vast rappers die zich afvragen ‘wat doet deze man, hij heeft één TikTok-hit, rot op man, wat is dit? Ik ben al jaren aan het grinden..’ – Maar ik óók bro! Maar ik doe gewoon wat ik leuk vind.”

Gevolg is nu ook dat er veel boekingen binnenkomen natuurlijk. Iedereen wil je live zien.
“Ik wil liever één show doen en aan iedereen laten zien van ‘holy shit, dit is gewoon een hele fucking theatervoorstelling – met humor erin, met goeie nummers, en met props en alles erop en eraan. Ik ben ook van plan om A.I. te gebruiken in de visuals. M’n huisgenoot studeert A.I. en hij is er tering goed in. Als je nu niet met A.I. meegroeit, wat ben je dan aan het doen? Ik doe het liefst een paar shows per jaar waarvoor ik tering hard moet oefenen en fucking hard m’n best moet doen om iets mega cools neer te zetten. Het is ook wel een beetje bewijsdrang. Laten zien dat ik méér ben dan een TikTok-hit. Ik ben met een aantal mensen in gesprek nu, maar de eerste show is in Tivoli.”

Wat is het grootste compliment dat je tot nu toe hebt gehad?
“Het grootste compliment zit niet bij één specifieke zin of woord, maar vooral bij alle mensen die het nummer hebben gedeeld. Toen het nummer niet gelijk online kwam, waren er allemaal mensen die comments gingen droppen op de Instagram van Spotify en van Tunecore van ‘Yo, waar blijft die tune? We willen die tune! Fix die tune online’. Het grootste compliment voor mij ligt bij de mensen die ernaar luisteren, alles delen en online zetten. Bij de mensen die het leuk vinden”.

“Ik heb fucking hard m’n best gedaan om dit te laten lukken, zonder dat ik echt het gevoel had dat ik keihard m’n best aan het doen was óm dit te laten lukken.”

En wat is het grootste misverstand dat er is over jou?
“Dat dit nu één keer gebeurd is, en dat het gewoon een toevalstreffertje geweest is. Ik heb natuurlijk veel gehad aan alle mensen die het hebben gedeeld en dat iedereen z’n best heeft gedaan om dit te laten lukken, maar ik ben ook al twee jaar lang actief. Elke zondag ben ik een rap online aan het zetten. Ik denk dat dat het grootste misverstand is. Dat mensen denken dat ik dit even tussendoor heb gedaan, en dat het een random hit is geworden op TikTok en nu bestaat het. En in mijn hoofd is dat helemaal niet zo. Ik heb fucking hard m’n best gedaan om dit te laten lukken, zonder dat ik echt het gevoel had dat ik keihard m’n best aan het doen was óm dit te laten lukken. Ik begrijp wel goed dat mensen zo denken, ik zou ook zo denken, denk ik.

Als ik met vrienden chill, en praat over het leven, dan doen we dat in freestyle. Wie me ook echt heeft geholpen is Pepeijn Koevoets (Penchi). Hij heeft me bijvoorbeeld met reggaeton tunes heel erg uitgedaagd. Ik dacht ‘dat past helemaal niet bij mij’, maar hij bleef me maar gewoon reggaeton tunes doorsturen voor Rap Door Je Weekend, omdat hij mij daarin wilde uitdagen. En dat heeft er dus wel voor gezorgd dat ik met andere flows, andere vibes dingen ben gaan proberen. Ik heb gewoon superveel invloeden gehad, omdat ik superveel verschillende muziek heb geluisterd. Mijn muzieksmaak gaat van Mac Miller naar KA, naar Mocromaniac, naar Bo Burnham – dat is eigenlijk een cabaretier. Mijn influences liggen dus op verschillende plekken en Pepijn heeft het een beetje uit me getrokken. Shout out naar Penchi.”

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
“Die knetterchocola van de Smurfen! Het voegt helemaal niets toe dat geknetter, maar ik heb dat al zo lang niet meer gehad. Voor mij is dat nostalgie.
En je zou me wakker kunnen maken voor een goeie grap. Echt, mijn hele notities staan vol met grappen die ik midden in de nacht heb verzonnen. Ik wil daarom ook een beetje comedy gaan verwerken in de show die ik ga doen. Zo ben ik uiteindelijk ook begonnen.”

Als je morgen wakker zou worden met een superkracht, welke zou je dan kiezen?
“Of elke instrument kunnen bespelen, óf iedere taal kunnen spreken. Het maakt niet waar en met wie je bent, ik kan dan iedereen op z’n gemak laten voelen door mezelf te zijn.”

Waar ben je het meest dankbaar voor?
“Ik denk dat ik een goeie groep mensen om me heen heb nu. Ik weet wat ik aan ze heb, en ik weet dat zij het beste met me voor hebben. En ook dat natuurlijk is gelopen, niks geforceerd.”

Wat kunnen we nog van jou verwachten?
“Er komen nog best veel nummers uit. Misschien een album, maar ik denk eerder een EP met 3 liedjes die in een bepaald genre zitten. Dat vind ik gewoon leuk. Ik wil eigenlijk het liefst gewoon een reggae tune maken, een hiphop liedje, en daarna een halve klassieke á la sor beat tune maken. Ik wil niet vastzitten aan één genre, want ik luister gewoon alles. Dus er komen meer nummers aan, maar ik laat Dyscalculie z’n leven leven, en als ie zo’n 170.000 – 180.000 streams per dag pakt, ga ik door naar de volgende.”

Wat is je boodschap aan je fans?
“Doe wat je leuk vindt. Er zit wel een bepaalde nuance in. Als je bijvoorbeeld de hele dag op de bank ligt te Netflixen, doe je ding. Maar vind een manier om bijvoorbeeld filmreviews te doen. Vind een manier waarmee je je knaken kunt verdienen met waar je je meeste tijd aan spendeert. En blijf je daarop focussen. En als je het niet meer leuk vindt, zoek wat anders. Het is toch fantastisch dat er zoveel is? Dat je gewoon nooit stil hoeft te zitten, dat je altijd íets kan doen. En als laatste boodschap: reflecteer op jezelf. Op je eigen acties, maar ook op of je iets nog leuk vindt of hoe het gaat. Wees daar gewoon actief mee bezig. Ik doe dat elke nacht.”

Laatste vraag. Wat vind je familie van al deze madness?
“Ze zijn razend enthousiast en trots, maar ook gezond bezorgd. Ze zien hoe druk ik het heb en herinneren me eraan om voor mezelf te zorgen en voldoende rust te pakken.”

Voorlopig blijven we nog genieten van Dyscalculie, en kijken we uit naar Maks z’n show in Tivoli op 4 mei 2023. Tickets gaan hard, dus wees snel en koop ze hier.

- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -