18.9 C
Amsterdam
donderdag, september 28, 2023

BUMA/STEMRA, SENA EN RAPTOP HELPEN NL MUZIEKINDUSTRIE

- Advertisement -
- Advertisement -

Velen hebben wel eens de namen Buma/Stemra en/of Sena horen vallen. Dit zijn muziekrechtenorganisaties in Nederland. Zij hebben een noodfonds opgericht om de Nederlandse muziekindustrie te helpen. Lees onderaan dit artikel ook hoe Raptop bijdraagt aan de Nederlands muziekindustrie tijdens de coronacrisis.


BUMA/STEMRA

Bernard Kobes, de voorzitter van de raad van bestuur van Buma/Stemra, geeft aan dat componisten, tekstschrijvers en uitgevers zijn drie dubbel de dupe van de corona crisis. meent Kobes.

“Ten eerste zijn er nu weinig tot geen opdrachten, ten tweede vallen deze mensen relatief vaak buiten de boot bij generieke regelingen en ten derde moeten ze in de toekomst rekening houden met lagere inkomsten uit auteursrecht.”

Bernard Kobes over de situatie

DONATIECAMPAGNE


Een donatiecampagne voor het Noodfonds Muziek is afgelopen vrijdag van start gegaan en Buma/Stemra en Sena dragen zelf 3.750.000 euro bij. Het geld is afkomstig uit reserves van Buma/Stemra, Buma Cultuur, het Sociaal Fonds Buma en het Sociaal-Cultuur Fonds van Sena. Ook Spotify is partner in dat fonds. De streamingdienst doneert een bedrag en verdubbelt alle particuliere donaties die via de Spotify-pagina binnenkomen.

Artiesten, muzikanten en componisten zijn voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk van live optredens en muziek die gedraaid wordt in het bedrijfsleven, zoals de horeca. Als gevolg van de corona crisis ligt bijna alles stil. Volgens eigen onderzoek van Buma/Stemra en Sena kan 48 procent van de rechthebbenden niet rondkomen van de maatregelen die tot nu toe zijn getroffen door de regering.


MIJNRAPTOP.NL


Ben jij een artiest, muzikant, componist of tekstschrijver? Dan heeft ook Raptop een goede oplossing voor jou om je netwerk uit te breiden en online aan de slag te kunnen gaan! Raptop lanceerde vorige maand MijnRaptop, oftewel MRT.

“Zie dit als een soort marktplaats, maar dan voor de Nederlandse muziekindustrie”

Navishan Jankie, één van de oprichters van MRT

Mensen die actief zijn binnen de muziekindustrie kunnen hier gratis een advertentie aanmaken zodat andere mensen uit de muziekindustrie hen kunnen vinden voor diverse opdrachten.

“Ideaal, want wij kregen zo vaak de vraag van iedereen of we ze met ons netwerk konden helpen aan diverse opdrachten. Wij wilden hier dus wat mee doen”

Navishan Jankie

- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -