18.6 C
Amsterdam
donderdag, september 28, 2023

BIG UP TO EXCELLENT: MEESTER IN DE KUNST VAN HET BATTLEN

- Advertisement -
- Advertisement -

Wie kent die epic eindbattle uit de film 8 Mile met Eminem niet? Tegenwoordig zijn er weinig rappers in de scene die de kunst van het battlen beheersen. Maar Excellent is er heer en meester in en dat moeten we koesteren. De rapper heeft o.a. Jiggy Djé’s ass gekickt en richtte in 2010 PunchOutBattles op.


Excellent
Bron: Instagram Excellent

Check hoe Excellent omgaat met de coronacrisis en wat hij van de huidige generatie rappers vindt in dit exclusieve interview met Raptop:


Je hebt over de jaren heen veel bereikt op het gebied van Nederlandse rap. Je bent o.a. oprichter van PunchOutBattles. Wat maakt iemand een sterke battle MC en welke skills moet je sowieso daarvoor hebben?


Dat is heel divers want je hebt verschillende types battle mc’s, de een is met jokes en de ander juist agressief. Humor hebben, bijdehand zijn,  kunnen incasseren  en freestyle skills gaan je in elk geval ver brengen.Komt er nog een vernieuwde PunchOutBattles aan? Zo ja, vertel meer. Zo niet, waarom niet?


Op dit moment ligt mijn focus niet op Punchout, maar zeg nooit nooit, er zijn gesprekken met partijen maar ik kan daar niks concreets over melden. Ik persoonlijk ben wel ff klaar met punchout, dat is veel energie tijd en geld insteken en vaak stank voor dank daarvoor terugkrijgen tot aan gedist worden door mensen waar je je voor inzet, nope I’m good..


PunchOutBattles: Kaascouse vs Qucee
Wat vind je ervan dat PunchOutBattles tegenwoordig niet zo’n grote rol meer heeft in de scene?


Punchout heeft geen rol meer omdat wij ermee gestopt zijn dus vrij logisch. En voor iets dat geen rol meer heeft ligt mijn inbox nog dagelijks vol met vragen wanneer pob terug komt. Mijn vraag aan hun is waar waren jullie op de laatste paar events, of op de view counts want er was duidelijk een daling te zien in alles..Hoe ziet jouw top 5 beste Nederlandse rap acts aller tijden eruit en wie zijn in jouw ogen de beste battle MC’s in de wereld? 


Mijn NL top 5 acts gebaseerd op waar ik het meest door geïnspireerd ben of naar luister of heb geluisterd zijn de volgende artiesten.

  1. Postmen
  2. Kohffie Konnect
  3. VSOP
  4. Helderheid
  5. Lost Rebels

En de beste battle MC’s zijn:

  1. B Magic
  2. Pat Stay
  3. Rum Nitty
  4. Dizaster
  5. Hollow Da Don
Helderheid
Helderheid
16-07-1978 – 07-04-2004


Tegen wie zou je nog willen battlen (Nederlandse rappers)? 


Ik blijf bij wat ik al jaren zeg, betaal mij 5k zodat ik een maand niet hoef te werken en me kan focussen op schrijven en uit mijn hoofd leren en dan mag je zelf aanwijzen vs wie, anybody can get it.

Excellent
Bron: Instagram

Wat drijft jou het meest om door te blijven gaan als artiest? 


Het feit dat ik een mc ben, dus ik ben gewoon snap je, het is niet iets waar ik mee door ga of stop, ik ben. Al maak ik 10 jaar geen muziek en battle ik 20 jaar niet, ik verleer nooit hoe ik moet rappen, freestylen, battlen of wat dan ook, ik heb 20+ jaren in dit. 

Bron: Instagram

De huidige generatie is gruwelijk in wat ze gepresteerd hebben, alle records zijn gebroken, 1 top artiest maakt meer money dan mijn hele generatie bij elkaar.”

Excellent

Je draait al een tijdje mee in de industrie. Wat vind jij van de huidige generatie rappers en wat vind je van de ontwikkeling van de Nederlandse rapscene? 


De huidige generatie is gruwelijk in wat ze gepresteerd hebben, alle records zijn gebroken, 1 top artiest maakt meer money dan mijn hele generatie bij elkaar. Ze hebben de code gekraakt en daar kan je niks anders dan respect voor hebben. De beats zijn doper dan ooit, de teksten laten soms te wensen over, maar in mijn generatie zaten ook wacke rappers dus ja.. Hoe ga jij om met de coronacrisis? Op welke manier is jouw artiestenleven verandert hierdoor en wat kunnen we in 2020 nog verwachten van Excellent?


Mijn hele agenda was leeg getrokken door corona, langzaam komt alles weer terug dus komt goed, gewoon aanpassen en roeien met de riemen die je hebt. Ik ben met een dope project bezig met Vonk, Cyclo B, Noozy en Virus beats genaamd Bars Over Bullshit waar we met z’n allen alleen maar dope beats killen met bars, be on the lookout for that. Dat wordt vuur op vuur. Wat vind je van de Raptop 100 lijst en de Golden Lemon Award? 


Goed initiatief, dit soort dingen brengt meer leven in de scene.Vorig jaar won Josylvio de Golden Lemon Award 2019. Vind je dit terecht (als je zo de 3 onderdelen boven ziet)? Zo niet, wie had jij het liever zien winnen? 


Jaa man Josylvio maakt stuk hij is keihard, die man heeft elementen van een ekte MC plus hij laat commercieel de bellen rinkelen, dus verdiend ja. Wat vind je ervan dat er nu MijnRaptop* is, een Marktplaats voor iedereen in de Nederlandse muziekindustrie? 


Goeie move, alles om de scène te laten groeien! 
- Advertisement -

Het laatste nieuws

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -