ZOË LIVAY

Zoë Livay, 21 jaar, is een Nederlands zangeres die in 2019 Nederland op de kop zette met haar optreden bij The Voice of Holland.

LONG STORY SHORT

Zolang Zoë Livay (2000) het zich kan herinneren, speelt muziek in haar leven een belangrijke rol. Haar moeder die thuis de muziek van onder anderen André Hazes en Kane draaide, haar tante die regelmatig op bezoek kwam en dan altijd samen met Livay vrolijk ging zingen en dansen en Livay zelf, die jarenlang in zowel in de kerk als in een popkoor zong. Het was dan ook niet zo vreemd dat ze zich op achttienjarige leeftijd in schreef voor The Voice of Holland. Met een prachtige versie van Hometown Glory maakte Livay enorme indruk op de jury.

Het afgelopen jaar leerde Livay zichzelf kennen. Zo worstelde ze met het 24 uur per dag hebben van negatieve gedachten. Ze worstelde ook met het feit dat ze gemakkelijk met mensen omging, maar dat ze nooit écht over dingen durfde te praten. In het najaar van 2020 realiseerde ze zich twee dingen: ze moest meer zelfliefde gaan voelen én ze moest al haar gedachten niet meer voor zichzelf houden. Het werd tijd om haar gedachten met anderen te gaan delen.

HIGHLIGHTS

De komende zomer brengt Livay in samenwerking met Warner Music meerdere singles uit en deze hebben een aantal zaken gemeen: alle nummers zijn het afgelopen jaar gemaakt, de muziek is in de slaapkamer van Livay opgenomen, waar ze in haar eentje was en volledig kwetsbaar durfde te zijn én haar muziek is dit keer persoonlijker dan ooit. Nu durft ze in haar muziek zichzelf te laten zien. Die kwetsbaarheid en het persoonlijke in haar teksten zijn zeker te horen. Volgens Livay is het verschil met eerder werk dan ook enorm groot. Of zoals ze het zelf zegt: alsof ze in deze nummers haar ziel op tafel heeft gegooid. En haar hart ernaast heeft gelegd. 

Licht en duisternis. Zo zingt ze in Wijn en rozen dat ze letterlijk haar verdriet wegdrinkt door een innerlijke pijn die ze voelt en die haar blijft achtervolgen. In Let it go zingt ze de luisteraar toe dat het af en toe goed is de dingen te laten gaan, dat het goed is op zoek te gaan naar vrijheid. En ze schreef binnen drie kwartier in haar eentje een tekst over dat dingen mooi kunnen lijken, maar dat als je echt naar binnen kijkt, het super duister kan zijn. In alle nummers hoor je dat het haar eigen ervaringen zijn. Het is Livay gelukt om haar gedachten om te zetten in krachtige en kwetsbare muziek, zoals we nog nooit eerder van haar hoorden. 

Hoe ze het leven en haar carrière nu voor haar ziet? Ze heeft een boodschap die ze via haar muziek wil uitdragen: share your thoughts and empower each other. Er zijn volgens haar zoveel mensen die vastzitten in hun eigen gedachten, die rondlopen met een gevoel helemaal nergens bij te horen. Livay hoopt dat door haar muziek die mensen met andere mensen durven gaan praten en hun ervaringen en gedachten meer durven gaan delen. Ze hoopt met haar muziek te kunnen laten inzien dat er altijd twee kanten zijn: er is duisternis, maar er zal ook altijd licht zijn. En dit wil ze gaan bereiken door allereerst zichzelf op tafel te leggen. Met hart én ziel.

Op- of aanmkeringen zijn altijd welkom! E-mail naar: info@raptop.nl