STICKS

Junte Uiterwijk, artiestennaam Sticks. Hij is een Nederlandse rapper uit Zwolle. De 37-jarige Junte is inmiddels al 21 jaar in de Nederlandse rapscene. En mogen we zeker een levende legende in deze scène noemen. 

LONG STORY SHORT

Allereerst ontmoet Sticks rapper Phreako Rico en DJ/producer Delic in het jongerencentrum Hedon. Waarna ze samen begonnen met het schrijven van Engelse teksten. Rond 1998 stapten ze over naar het Nederlands en vormden de groep Opgezwolle, vernoemd naar hun geboorteplaats Zwolle. Met deze groep hadden ze de Nederlandse rapscene in de houdgreep tussen 1998 en 2007. 

Na 3 albums, besloot Sticks solo verder te gaan en bracht samen met DJ Delic in 2007 het album ‘Fakkelteit’ uit. Van 2008 tot en met 2009 was hij onderdeel van de rapgroep Fakkelbrigade. En in 2010 bracht Sticks met producer A.R.T. zijn tweede solo album uit genaamd ‘Alledaagse Waanzin’. Vervolgens richt hij in 2010 het hiphop platform Fakkelteitgroep op. Als doel om nieuwe talentvolle rappers een kans te geven.

HIGHLIGHTS

Het eerste solo-project van Sticks kwam uit op 29 november 2004. Samen met producer Kubus maakte hij het album ‘Microphone Colossus’. Samen met de rappers Typhoon, Jawat!, DuvelDuvel en producer Kubus ging Opgezwolle tussen 2005 en 2006 op de ‘Buitenwesten-tournee’. Een tour die door heel Nederland trok. Na een stilte kwam op 23 januari 2006 vervolgens het derde album van Opgezwolle uit genaamd ‘Eigen Wereld’.

De rapper werd in 2010 leraar op de Rockacademie. Hij werd ook ambassadeur van de profvoetbalclub van zijn eigen stad; PEC Zwolle. In 2013 vormde hij met de rappers Winne en Jiggy Djé de groep ‘Great Minds’. Waarna er een gelijknamig album verscheen. Sticks en Rico gingen in 2015 op tour onder de naam #OpgezwolleTotNu. Waarna ze samen met Typhoon in 2016 in de Ziggo Dome het tot nu toe grootste Nederlandse Hiphop-concert ooit gaven.

Na 21 jaar is en blijft Sticks een icoon in deze Nederlandse rap industrie. Staat hij in jouw Raptop 5? Stem dan nu!

Op- of aanmkeringen zijn altijd welkom! E-mail naar: info@raptop.nl