FRESKU

Fresku, echte naam Roy Michael Reymound is een Nederlandse rapper, acteur en cabaretier. Geboren in Eindhoven en zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader.

LONG STORY SHORT

Wat voor Roy Michael begon als een grap is uiteindelijk een hele serieuze rap carrière geworden. Op zijn veertiende begint hij met rappen onder de naam Fresku, wat “brutaal” betekent in het Papiaments. Geïnspireerd door de rapgroep Opgezwolle begint hij zijn teksten in het Nederlands te schrijven, voorheen deed hij het in het Engels omdat hij vond dat het bij zijn rap paste. Eind 2008 brengt hij ‘Brief aan Kees’ uit, gericht naar platenlabel baas Kees de Koning. Kees hoorde dit en hij was in 2009 getekend bij Top Notch. Samen met Teemong maakt Fresku veel korte video’s met zijn bekende personage Gino Pietermaai. Zijn debuutalbum ‘Fresku’ brengt hij in 2010 uit. ‘Maskerade’ brengt hij in 2012 uit. ‘Nooit Meer Terug’ is zijn laatste album, gereleased in 2015. Onlangs heeft hij een project samen met MocroManiac gereleased genaamd ‘Juice’.

HIGHLIGHTS

Reymound wint in 2010 de State Award voor Rookie of the Year. Met zijn debuutalbum ‘Fresku’ wint hij in datzelfde jaar de titel Beste Album. In 2012 wint hij dezelfde award met zijn tweede album ‘Maskerade’. Zijn track ‘Nieuwe Dag’ heeft op Spotify meer dan 2 miljoen streams en meer dan 4 miljoen views op YouTube. Na een kleine stilte is hij in 2020 terug met zijn album ‘In Het Diepe’. Hiermee bewijst hij dat hij veel meer in zijn mars heeft dan clubbangers en tracks met hilarische teksten. Hij is een artiest pur sang en daarom mag hij niet ontbreken in de Raptop lijst.

Op- of aanmkeringen zijn altijd welkom! E-mail naar: info@raptop.nl