BIG2

Twan van Steenhoven (Alkmaar, 10 augustus 1985), artiestennaam Big2 is een Nederlandse rapper en producer. Hij is lid van het rapduo The Opposites en van de rapgroep Mario Kartel.

LONG STORY SHORT

De Nederlandse Big2 (Twan van Steenhoven) en half-Antilliaanse Willy (Willem de Bruin) beginnen samen op de middelbare school en verliezen elkaar niet uit het oog. Het begint allemaal als Willem de Bruin op de middelbare school voor straf een rap moet schrijven. Zijn vriend Twan van Steenhoven ondersteunt hem met de gitaar tijdens het optreden voor zijn klasgenoten en docenten op school. Enkele jaren later wordt het duo bekend als Willy (a.k.a de Polderneger) en Big 2: samen The Opposites. Nadat ze in september hun medewerking verlenen aan ‘Wat Wil Je Doen?!‘ van de Partysquad, debuteren ze in november 2005 met hun Nederlandstalig album De Fik Erin. Big2 produceert vijftien van de zestien beats zelf. Wat in productioneel opzicht vooral opvalt, is de diversiteit van de nummers. De eerste officiële single afkomstig van De Fik Erin heet ‘Fok Jou‘. Hetzelfde jaar tekent The Opposites bij het Nederlandse label Top Notch. Ze noemen zichzelf The Opposites, omdat Twan lang en blank is en Willy klein en donker. In het nummer ‘Fok Jou’, maar ook in interviews spelen ze slim met het gegeven dat ze ogenschijnlijk zo van elkaar verschillen. De single ‘Slaap‘ komt uit in februari 2006 en is eveneens afkomstig van het album De Fik Erin. Hun tweede album Begin Twintig komt in september 2007 uit. ‘Dom, Lomp & Famous’ ft. Dio en Willie Wartaal is de eerste single van de nieuwe cd. Het nummer is gedeeltelijk gecensureerd en wordt een groot succes. Het nummer zou in eerste instantie het album niet halen, maar werd door de grote aandacht op de radio alsnog toegevoegd.

HIGHLIGHTS

De eerste officiële single van The Opposites heet ‘Fok Jou’ en komt uit in 2005. Inmiddels heeft The Opposites al vier albums uitgebracht en vele prijzen gewonnen. In 2004 werden The Opposites echt bekend doordat ze op De Straatremixes Deel 3 stonden. Big2 maakte voor die mixtape het nummer; Opscheppers met Baas B, Yes-R en Lange Frans. De Fik Erin is het eerste album van The Opposites. Het kwam uit in 2005. Het album is volledig door Big2 geproduceerd. De eerste single was Fok Jou, daarna volgde Slaap / Oew Oew.

Het tweede album van The Opposites, Begin Twintig, heeft Big2 ook helemaal geproduceerd. De eerste single van het album was; Dom, Lomp & Famous. Ook werd hij genomineerd voor een Gouden Greep in 2007 bij de categorie Beste Producer.

In 2008 bracht rapper Dio zijn soloalbum, Rock & Roll, uit. Big2 heeft het hele album geproduceerd, op twee nummers na. Aan het einde van 2008 won hij bij de State Awards de prijs voor Beste Producer.In 2009 bracht hij de Zin In! de mixtape uit. Het was een mixtape met solonummers zonder Willy. Aan het einde van 2009 bracht hij een single samen met Gers en Sef uit genaamd; Broodje Bakpao. Het werd al snel een grote hit in Nederland en België. Het was de eerste single van zijn soloalbum; Ik ben Twan. Hij werd ook genomineerd voor een State Award in de categorie Beste Producer.

In 2010 primeurde Giel Beelen op 3FM de nieuwe track ‘No Surrender’ remix van Big2 in samenwerking met Kane. De remix staat ook op de No Surrender Platinum Edition.In 2015 was hij een van de oprichters van Straight Outta Control, samen met de rappers Adje, Cho, Dio, Hef en MocroManiac.

Op- of aanmkeringen zijn altijd welkom! E-mail naar: info@raptop.nl