ASHI

Toen Ashi (Ashraf Farouk, 1994) begin 2017 op een feest in de Amsterdamse club Nova was en hoorde dat Iliassopdebeat voor die avond geen MC had, liep Ashi direct op de succesvolle producer en dj af. Hij stelde hem voor om zijn MC te zijn. Op de vraag of Ashi überhaupt kon MC’en, antwoordde Ashi zelfverzekerd: ‘Ja, man.’ Hij had het nog nooit gedaan. Die avond kon niemand zien dat het zijn eerste keer was. Al snel werd hij een van de meest geboekte MC’s in Amsterdam, met voornamelijk boekingen in AIR, Jimmy Woo, Supperclub en Nova, later in clubs door heel het land en zelfs in Mallorca. Het is tekenend voor het enthousiasme waarmee Ashi zich de afgelopen jaren als artiest, songwriter én MC heeft weten te ontwikkelen.

LONG STORY SHORT

Ashi groeide op in de Amsterdamse wijk Kraaiennest. Zijn ouders – moeder van Marokkaanse en vader van Egyptische afkomst – scheidden toen hij drie jaar was. Ondanks deze scheiding werd hij door beide ouders positief en liefdevol opgevoed. Als kind was hij al gefascineerd door muziek, luisterde hij er veel naar en schreef hij allerlei verzonnen verhalen. Op zijn elfde verhuisde hij met zijn moeder, stiefvader en zijn twee halfbroertjes naar IJburg.

Na het afronden van zijn mbo-opleiding begon Ashi een studie commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam. In een huis in Oost waar hij samen met een jeugdvriend ging wonen, maakte de rapper en zanger zijn eerste nummers. Een periode waarin hij muziek serieus begon te nemen, iedere internetbeat bestudeerde die er was en naar zijn eigen stem en stijl zocht, volgde. Hij voorzag ook zijn vrienden, die voor de grap op beats gingen rappen, van de juiste teksten en flows. Ashi leerde zichzelf de kunst van het muziek maken. Daarna wist hij het zeker: hij moest en zou het gaan maken met muziek. Niet snel daarna stopte hij zijn studie.

HIGHTLIGHTS

Ashi verhuisde ook weer naar zijn moeder in IJburg. De rust die hierdoor ontstond, gebruikte hij voor het uitbrengen van zijn eigen nummers. Geheel onafhankelijk, zonder behulp van een label of management. Nummers als Yallah met hitproducer La$$a en Tussen ons wisten honderdduizenden Spotifystreams te behalen. Hoe hij dit voor elkaar kreeg? Met hetzelfde enthousiasme als waarmee hij ooit op Iliassopdebeat afstapte: hij verzamelde een mailinglist

van zeshonderd mailadressen van bekende dj’s en producers en stuurde iedereen een mail met zijn nieuwe nummers, deed in de zomer van 2018 op Mallorca iedere avond tijdens het MC’en minstens vijf keer zijn eigen nummer en vroeg aan alle proppers op het strand om zijn nummers uit hun speakers te laten komen. Het werkte. Aan het eind van de zomer liep Ashi over de boulevard en begonnen vakantiegangers spontaan zijn nummer Tussen ons te zingen.

Wie op basis van eerder uitgebrachte nummers als Bali en Yallah denkt dat Ashi alleen een artiest voor de club is, heeft het mis. Ashi kan met iedere stijl uit de voeten en is even begenadigd in het schrijven van persoonlijke nummers, waarin hij écht rapt. Dit laatste bewees hij al op het nummer Voor wat hoort wat: ‘Ik weet nog toen ik niemand kon bellen/Money was laag, kon de kosten niet dekken/ Mama wist niks, ik zei haar: ik ga lekker.’ Ashi noemt zeventig procent van zijn nummers snelwegmuziek. Muziek die je alleen moet luisteren, als je laat op de avond in de auto over de snelweg scheurt, en het dan echt beseffen, erover nadenken.

De afgelopen jaren heeft hij zich als songwriter sterk ontwikkeld. Volgens Ashi begint het altijd bij een beat die hij voelt of niet voelt. Als hij de beat voelt, bedenkt hij meteen een melodie. Die is het allerbelangrijkst en pas daarna volgt de tekst. Het maken van nummers gaat hem nu gemakkelijk af. Zijn talent voor het schrijven en bedenken van aanstekelijke melodieën is ook bij collega-artiesten niet onopgemerkt gebleven. Zo schreef hij de nummers Sexy Loca voor Famke LouiseFinito voor Numidia en schreef hij mee aan het refrein van Tout est Bon van Boef en NumidiaTout est Bon heeft nu meer dan twintig miljoen Spotifystreams.

Deal met Warner Music

In de zomer van 2020 werd zijn jarenlange harde werken beloond: Ashi tekende een deal bij Warner Music. Hij bracht al twee videoclips uit voor de singles Vrij zijn en Bali. Hiervoor reisde hij speciaal naar Kroatië. De videoclips hebben bij elkaar al meer dan honderdvijftigduizend YouTube-views behaald. De komende maanden volgen meerdere videoclips die een sterk en samenhangend verhaal zullen vormen. Ashi hoopt in het najaar van 2021 zijn eerste ep uit te brengen. Een uitgebreide ep waarop de veelzijdigheid van Ashi te horen moet zijn.

Hoe de toekomst eruit zal gaan zien? Ashi droomt graag groot. Hij wil in elk geval inspireren met een mooie carrière in Nederland, daarna in het buitenland, en op lange termijn zou hij een eigen label en management willen opzetten. Andere, jonge talenten helpen en ondersteunen. Maar eerst zichzelf op de kaart zetten, dat iedereen straks weet wie Ashi is. Want dat is iets wat hij ondertussen zeker weet: als hij alleen is, dan is hij een dromer, leeft hij het liefst in zijn eigen gedachten en heeft hij moeite met praten over persoonlijke dingen, maar als hij eenmaal muziek aan het maken is, vindt hij zijn uitlaatklep, en dat wil hij een leven lang blijven doen.

Op- of aanmkeringen zijn altijd welkom! E-mail naar: info@raptop.nl